Premierul bulgar CERE AJUTOR: Ţara sa suferă de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei

Economia Bulgariei este sever afectată de sancţiunile europene împotriva Rusiei şi, în consecinţă, are nevoie de ajutor din partea UE, a declarat joi premierul Boiko Borisov, citat de de agenţia Reuters, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 dec. 2014, 20:39
Premierul bulgar CERE AJUTOR: Ţara sa suferă de pe urma sancţiunilor impuse Rusiei

Unele state membre ale UE puternic dependente de gazele ruseşti, precum Bulgaria, Ungaria şi Slovacia, au acceptat cu rezerve să se alăture sancţiunilor impuse Moscovei ca urmare a acţiunilor acesteia împotriva Ucrainei.

‘Nu ştiu cât de mult este Rusia afectată de sancţiuni, dar Bulgaria este sever afectată’, a spus Borisov în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles. El şi-a exprimat totodată speranţa că sancţiunile ‘şi-au jucat rolul şi relaţiile vor fi în curând normalizate’.

Citeşte şi Rusia a sechestrat peste O MIE de TONE de produse alimentare şi băuturi provenite din Occident

Un procent de 2,7% din totalul exporturilor Bulgariei se îndreaptă către piaţa rusă. Potrivit datelor Eurostat, după ce Moscova a răspuns sancţiunilor cu un embargou asupra majorităţii produselor agricole şi agroalimentare importante din ţările ce aplică aceste sancţiuni, exporturile Bulgariei către Rusia au scăzut cu 22% în luna august a acestui an faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce pe ansamblul UE scăderea este de 18%.

‘Din cauza embargoului, nu putem exporta carne. Bulgaria se confruntă nu doar cu probleme politice, economice şi financiare, dar şi cu probleme globale, iar din acest motiv avem nevoie de un sprijin serios’, a explicat Borisov, declaraţia sa amintind de criza bancară prin care trece Bulgaria din luna iunie, când una dintre cele mai mari bănci bulgare a intrat în încetare de plăţi, criză ce i-a agravat dificultăţile economice deja existente.

Citeşte şi Juncker: Rusia este pentru moment o problemă strategică pentru UE

Anul trecut, peste un sfert dintre cei 2,6 milioane de turişti care au vizitat Bulgaria au fost ruşi, număr ce ar putea să scadă de acum înainte din cauza devalorizării rublei, provocată nu doar de sancţiuni, ci mai ales de prăbuşirea preţului petrolului.

Bulgaria a mai primit săptămâna aceasta o lovitură după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat abandonarea proiectului gazoductului South Stream, ce urma să treacă şi prin Bulgaria, liderul de la Kremlin punând această decizie pe seama deciziei guvernului de la Sofia de a se conforma solicitării UE de a suspenda lucrările la conductă. Bulgaria spera că acest gazoduct îi va garanta aprovizionarea cu gaze, pentru că ar fi ocolit teritoriul nesigur al Ucrainei, şi în plus realizarea proiectului ar fi antrenat crearea de locuri de muncă.


loading...