Premierul bulgar este îngrijorat: Două milioane de refugiaţi ar putea veni în Bulgaria

Mai puțin riscantă decât traversarea Mediteranei, calea terestră de acces către Uniunea Europeană este privilegiată de un număr tot mai mare de imigranți clandestini, iar Bulgaria este considerată de aceștia principala lor poartă de intrare în Uniunea Europeană, se arată într-un comentariu publicat vineri de AFP, citată de Agerpres.
Romania TV
24 apr. 2015, 18:36
Premierul bulgar este îngrijorat: Două milioane de refugiaţi ar putea veni în Bulgaria

În fața afluxului de refugiați care fug din zonele de conflict din Orientul Mijlociu, guvernul bulgar a ridicat la sfârșitul anului 2013 la granița cu Turcia un gard cu sârmă ghimpată lung de 30 de kilometri și a sporit numărul patrulelor în zonă. Peste 40.000 de imigranți clandestini, majoritatea sirieni, au fost împiedicați astfel să pătrundă în Bulgaria anul trecut, față de numai 16.700 în anul anterior. Totuși, în primul trimestru al anului în curs, 3.200 de refugiați au reușit să ajungă pe teritoriul bulgar.

La ora actuală, executivul de la Sofia se teme că eforturile europene de a pune capăt dramei refugiaților care traversează Marea Mediterană riscă să sporească presiunea exercitată de acești imigranți clandestini la granițele Bulgariei.

‘Imediat ce frontierele maritime europene vor fi consolidate, presiunea imigranților se va muta pe frontierele terestre’, declara premierul Boiko Borisov în marja summitului european de joi convocat ca urmare a crizei generate de valul de refugiați ce sosesc în porturile italiene cu ajutorul unor ambarcațiuni a căror stare precară conduce la naufragii soldate cu numeroase victime.

Citeşte şi Uniunea Europeană triplează fondurile destinate patrulării pe mare

Dar și trecerea frontierelor terestre presupune numeroase pericole. Astfel, pe lângă certitudinea că vor fi trimiși înapoi dacă sunt prinși de grăniceri, refugiații riscă să se confrunte cu agresiuni fizice sau să nu facă față condițiilor meteo aspre, cum s-a întâmplat cu doi sirieni care au murit de frig în Turcia după ce au eșuat în încercarea de a trece granița bulgară, existând și numeroase alte pericole, așa cum arată cazul celor 14 imigranți striviți de un tren în Macedonia, potrivit Agerpres.

Pentru refugiații ce găsesc o modalitate să se strecoare în Bulgaria, această țară este doar o etapă a călătoriei, obiectivul lor fiind să ajungă în vestul Europei, încercând să treacă din nou fraudulos granița cu România sau Serbia. Unul dintre imigranții clandestini intervievați de AFP afirmă că ‘în Serbia este suficient să mituiești polițiștii’ cu circa 300 de euro pentru a trece mai departe în Ungaria. Dar chiar și ajunși într-o țară din spațiul Schengen, refugiații riscă să fie retrimiși în Bulgaria dacă sunt descoperiți, declară șeful unei tabere de refugiați amenajată într-o fostă cazarmă a armatei bulgare aproape de frontiera cu Turcia.

Drept urmare, guvernul de la Sofia intenționează ca până la sfârșitul anului în curs să prelungească cu 82 de kilometri gardul cu sârmă ghimpată de la granița cu Turcia, acoperind aproape întregul sector de frontieră bulgaro-turcă. ‘Circa două milioane de imigranți așteaptă la granița turcă. Imaginați-vă că numai un milion ar reuși să intre în Bulgaria…’, subliniază îngrijorat premierul Borisov.  

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Rezultate Evaluarea Națională 2025. La ce oră se afișează, de fapt, notele pe 3 iulie. Admitere liceu 2025 în urma notelor obținute
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Electrocasnicele care reduc consumul de energie: ce trebuie să știi despre eticheta energetică
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
Gigi Becali şi-a făcut apariția cu mare stil la nunta fiicei lui Gică Hagi! Cum a arătat miliardarul de la FCSB
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
TAXĂ suplimentară în România. Se introduce în toată țara. Premierul a anunțat personal: De la 1 ianuarie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări