Marcel Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la Guvern după ce negocierile cu transportatorii și fermierii au eșuat: ”Avem disponibilitate totală la dialog”

Protestele fermierilor și transportatorilor continuă. După discuții de câteva ore la Ministerul Finanțelor, reprezentanții protestatrilor au anunțat că negocierile au eșuat și că revolta va continua. Mai multe autocamioane și tractoare se află în continuare staţionate în localitatea Afumaţi, pe DN2, la intrarea în București.

15 ian. 2024, 12:20
Marcel Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la Guvern după ce negocierile cu transportatorii și fermierii au eșuat: ”Avem disponibilitate totală la dialog”

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu a anunțat luni, după o întâlnire cu mai mulți miniștrii implicați în negocierile cu transportatorii și fermierii protestatari, că ”avem disponibilitate totală la dialog, am cerut urgentarea elaborării actelor normative care să rezolve problemele semnalate de fermieri și transportatori”.

Ciolacu le-a cerut miniștrilor ”urgentarea elaborării de acte normative care să transpună în practică soluțiile convenite de cele două părți prin procesele-verbale încheiate”.

Membrii Executivului au prezentat modul în care prioritizează aceste proiecte legislative, astfel încât în următoarele ședințe de Guvern să fie adoptate primele hotărâri de guvern și ordine de ministru cuprinzând măsurile concrete agreate în sprijinul fermierilor și al transportatorilor.

De asemenea, s-a discutat despre situația verificării în teren a problemelor semnalate de cei care protestează. Astfel, din primele date primite s-a reconfirmat faptul că, din octombrie 2023 până în prezent, nu au intrat cereale ucrainene pe piața internă din România, fiind vorba doar despre tranzit către Portul Constanța, de unde mărfurile au plecat la export. De asemenea, de la începutul anului, pe lista de mărfuri care fac obiectul acordului cu Ucraina privind importul pe bază de licență au fost adăugate făina și zahărul, se mai arată în comunicatul Guvernului.

“Negociem în continuare cu bună-credință cu protestatarii. Avem o totală disponibilitate la dialog, totul până la măsurile privind reducerea evaziunii fiscale. Aceasta este linia roșie peste care nu putem trece”, le-a transmis premierul miniștrilor prezenți.

Prim-ministrul le-a cerut reprezentanților Guvernului să continue discuțiile cu fermierii și transportatorii, implicând în dialog și asociațiile mari, reprezentative pentru cele două domenii.

De asemenea, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) a comunicat Guvernului disponibilitatea de a se întâlni din nou, în cursul zilei de azi, cu protestatarii, după ce aceștia nu au mai reușit să ajungă la întâlnirea de ieri. ASF le-a transmis acestora un set de propuneri concrete menite să amelioreze efortul financiar pentru achiziția RCA.

 

UPDATE: Şeful Poliţiei Române, Benone Marian Matei, a afirmat, luni, că se incită la violenţă pe grupurile de socializare, în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor, iar anumite persoane îndeamnă oamenii să pună mâna pe lopeţi şi pe topoare pentru a-şi face dreptate. El a adăugat că se fac cercetări pentru identificarea celor care au lansat astfel de mesaje. De asemenea, el a mai transmis că dispozitivele de ordine publică au primit dispoziţii clare de respectare a legii la aceste proteste şi pentru a proteja populaţia.

Şeful Poliţiei Române a oferit câteva exemple de incitare la violenţă care sunt transmise pe grupurile de socializare. “Să vă dau câteva exemple transmise pe acele grupuri: «haideţi să le luăm maşina de poliţie pe sus şi să mergem la Guvern, că altfel nu se mai poate», «Haideţi să luăm topoarele şi să mergem pe jos la Guvern» sau mesaje de genul «Bătaia este ruptă din rai»,  «Haideţi să punem mâna pe lopeţi şi pe topoare şi să ne facem dreptate». Este evident că aceste mesaje incită la violenţă şi facem tot ce putem şi desfăşurăm activităţi specifice pentru identificarea persoanelor care transmit astfel de mesaje. Scopul activităţilor noastre este unul preventiv şi desfăşurăm activităţi în conformitate cu legislaţia în vigoare”, a precizat şeful Poliţiei Române.

Premierul Ciolacu a convocat mai mulți miniștri la Guvern după ce negocierile cu transportatorii și fermierii au eșuat. Potrivit Biroului de presă al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu va avea luni dimineaţa o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Întâlnirea este programată pentru ora 9,30, la Palatul Victoria.

Citește și: Sorin Grindeanu, după întâlnirea cu transportatorii: „Sunt lucruri pe care le putem face şi pentru asta ne-am angajat. Pe ce ne-am pus semnătura ducem la bun sfârşit”

Discuțiile de la Guvern au loc în contextul protestelor transportatorilor şi fermierilor din ultimele zile.

Transportatorii și fermierii din România continuă protestele. Reprezentanții transportatorilor susțin că nu mai vor să discute cu autoritățile până când Sorin Grindeanu nu își va da demisia de la Ministerul Transporturilor.

La Afumați, punctul zero al protestului fermierilor și transportatorilor, a fost blocată circulația, iar oamenii au forțat intrarea în Capitală. Sute de protestatari au vrut să plece pe jos către guvern, după ce au lăsat tractoarele și camioanele pe stradă. Zece dosare penale au fost deschise în urma violențelor dintre manifestați și forțele de ordine.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat duminică, după negocierile eșuate cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor protestatari că revendicările lor trebuie discutate cu Comisia Europeană. Oficialul a subliniat că a fost de acord cu o parte dintre revendicările protestatarilor, însă, transportatorii și agricultorii au cerut și măsuri care încurajează evaziunea fiscală.

„Am precizat că orice măsură care ține de orice jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor.

Aceste tipuri de revendicări trebuie discutate cu Comisia Europeană, nu sunt de joacă, pentru că vizează interesul dumnealor, dar și interesele strategice ale României.

Aceste tipuri de revendicări, indiferent cât ține protestul, țin de angajamentul cu CE. Noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care le vom discuta cu Comisia. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar e de bun simț să le prezentăm.

În privința RCA, trebuie discutat în continuare cu ASF. Inducerea unui risc de faliment în domeniul asigurărilor nu-i lipsește României.

Cu toată prețuirea și înțelegerea de care dăm dovadă, sunt și tipuri de măsuri care pot să ducă la accentuarea evaziunii fiscale. Sunt șase măsuri cu care am fost de acord, de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală, partea de digitalizare. (…) Ar fi un vot de blam pe care ni-l dăm noi dacă luăm măsuri care afectează combaterea evaziunii fiscale”, a declarat ministrul Finanțelor, după întâlnirea cu reprezentanții fermierilor și transportatorilor.

Protestatarii au anunțat că negocierile au eșuat și că nu s-a găsit nicio soluție pentru ei, astfel că protestele vor continua la nesfârșit.

„Nu s-a ajuns la niciun acord, nu s-au găsit soluţii. Protestul va continua până când autorităţile vor înţelege că neputinţa lor de a gestiona o ţară este reală. Totul se motivează pe Comisia Europeană, PNRR”, a declarat reprezentantul fermierilor, Dănuţ Andruş, la ieşirea de la discuţii.

Ministrul Agriculturii se întâlnește luni și marți cu fermierii

Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, se va întâlni luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare, a informat MADR.
Astfel, luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 11:00 sunt aşteptaţi fermierii din sectorul ovine şi caprine, respectiv 16 asociaţii, de la ora 13:00 vor intra cei din sectorul vegetal (nouă asociaţii), iar de la 16:00 sunt programaţi reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) şi marii retaileri prezenţi în România, conform Agerpres.

Marţi, 16 ianuarie, de la ora 11:00 sunt programaţi fermierii din sectorul zootehnic, respectiv cinci asociaţii care reprezintă vaca de lapte şi cea de carne, de la 14:00 vor intra la discuţii cei care reprezintă sectorul de porc şi pasăre (cinci organizaţii), iar de la ora 16:00 sunt aşteptaţi procesatorii din industria alimentară, respectiv cele cinci organizaţii patronale reprezentative din sector.

„Mulţumesc celor care au răspuns apelului meu de a participa la întâlniri. Am programat întrevederile astfel încât să putem discuta, pe îndelete, cu fiecare sector în parte măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol fermierii. Ne vom aşeza la masa discuţiilor civilizat, astfel încât să putem înţelege exact cu ce probleme se confruntă cu toţii. Vom căuta să găsim rezolvare în cel mai scurt timp, pentru că activitatea în agricultură trebuie să continue şi să se dezvolte, în beneficiul fermierilor, dar având în centrul atenţiei consumatorul român, care aşteaptă produse sigure şi de calitate”, a declarat ministrul Florin-Ionuţ Barbu.