Premierul Ciolacu anunţă de când se vor vedea în preţuri plafonările adaosurilor la alimente de bază: „Din luna august, sunt sigur”

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi seară, că preţul la anumite produse de bază, în România, este mai mare decât în Germania şi a subliniat că din luna august se vor vedea efectele ordonanţei privind plafonarea.

05 iul. 2023, 10:33
Premierul Ciolacu anunţă de când se vor vedea în preţuri plafonările adaosurilor la alimente de bază: „Din luna august, sunt sigur”

Marcel Ciolacu a vorbit despre plafonarea adaosurilor comerciale pentru alimentele de bază şi a ţinut să mulţumească marilor producători, distribuitori şi retailerilor, care au acceptat să fie partenerii Guvernului în acest demers.

”O să reuşim pentru că de această dată avem parteneri şi le mulţumesc încă o dată marilor retaileri care s-au angajat în acest parteneriat cu Guvernul României. Avem şi procesatorii, şi producătorii, şi distribuitorii. Trebuie să reuşim acest pariu. Nu putem în continuare să ne facem că nu vedem că anumite preţuri la anumite produse de bază, sunt mai scumpe decât în Germania. Şi nu comparăm puterea de cumpărare din Germania şi puterea de cumpărare din România. Este ceva ce nu a funcţionat şi sperăm ca prin acest exerciţiu să începem să reaşezăm lucrurile. Nu întotdeuna piaţa echilibrează tot. Am văzut că după trei crize suprapuse piaţa a fost depăşită şi mecanismul pieţei a fost depăşit. Dar toate aceste măsuri sunt  temporare, până se reaşează lucrurile. Dar nu putem la infinit să ne facem că nu observăm anumite lucruri care sunt evidente”, a declarat marţi seară, la Antena 3, premierul Marcel Ciolacu.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Marcel Ciolacu aruncă bomba! Motivul pentru care i-a cerut lui Olaf Scholz 4000 de soldați germani:„Singurul port important la Marea Neagră în acest moment a rămas portul Constanța”

Întrebat când se va resimţi efectul ordonanţei care reglementează preţurile produselor de bază, Ciolacu a vorbit despre luna august.

”Sunt ferm convins că din luna august… erau contracte în derulare, este normal. În momentul acesta au scăzut anumite adaosuri, s-au perceput anumite taxe. Veţi vedea că  preţurilevor scădea la cele 14 produse”, a precizat Marcel Ciolacu.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, Ordonanţa de Urgenţă prin care sunt limitate adaosurile comerciale practicate în procesarea şi comercializarea unor produse alimentare esenţiale, cu scopul de a stopa creşterea excesivă a preţurilor pentru aceste categorii de produse. Ministrul Agriculturii Florin Barbu a precizat că la fermieri nu va exista o limită privind stabilirea preţurilor şi nu va fi făcută nicio intervenţie privind stabilirea preţurilor pe piaţă.

Citeşte şi: EXCLUSIV| Ciolacu îi dă o nouă lecție de modestie lui Iohannis, după ce a zburat în Germania cu o cursă de linie.”Cum mă uit eu în oglindă când îi dau domnișoarei de la SPP bagajul să mi-l care! Nu ne permitem o aeronavă pentru o singură persoană”