Dumitru Buzatu, exclus din PSD. Ciolacu: Fiul său a demisionat de la Guvern, soţia lui a fost suspendată din partid

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat sâmbără, după şedinţa conducerii PSD, că preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu - reţinut de DNA pentru o mită de 1.25 milioane lei - a fost exclus din PSD. Fiul baronului PSD, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, soţia lui Dumitru Buzatu, senatoarea PSD Gabriela Creţu, a fost suspendată din partid.

23 sept. 2023, 10:46
Dumitru Buzatu, exclus din PSD. Ciolacu: Fiul său a demisionat de la Guvern, soţia lui a fost suspendată din partid

Dezastru pentru familia baroului PSD Dumitru Buzatu. Preşedintele CJ Vaslui Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD.

„Împreună cu colegii mei am luat trei decizii, respectiv excluderea lui Dumitru Buzatu din PSD, numirea în funcţia de preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Vaslui a vicepreşedintelui Dragoş Benea”, a declarat preşedintele PSD Marcel Ciolacu, după şedinţa coducerii PSD.

De asemenea, „am luat act de demisia din secretar de stat a domnului Buzatu Tudor şi de asemeni am propus colegilor mei suspendarea din funcţia de membru al PSD a doamnei Creţu, senatoare”, a mai spus Ciolacu.

Întrebat dacă a fost surprins de faptul că Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant primind mită, preşedintele PSD a răspuns: „Categoric, ca pe toată lumea”. „Nu ne aşteptam la acest lucru”, a adăugat Ciolacu.

El spune că se bucură că instituţiile statului „funcţionează total independent”, subliniind că aşa cum nu a comentat niciodată o decizie a unui magistrat, nu va face acest lucru nici „în acest caz, în care este cât se poate de evident”.
Ciolacu admite că imaginea PSD este afectată.

„Sunt ferm convins că afectează. Orice act de corupţie afectează imaginea oricărui partid. Dar cred că deciziile partidului şi reacţia partidului şi a colegilor mei şi a mea, personală, a fost cea corectă. Toate deciziile au fost luate cu unanimitate de voturi”, a mai spus Ciolacu.

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, prins, vineri seară, în flagrant de procurorii DNA, care-l acuză că ar fi primit peste un milion de lei mită pentru un contract, a fost reţinut pentru 24 de ore. În cursul zilei de sâmbătă va fi propus judecătorilor cu propunerea de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Dumitru Buzatu a fost prins cu sacul de bani în fața unui restaurant din Vaslui. Afacerea era monitorizată de DNA de mai multă vreme și a plecat de la denunțul unui om de afaceri, care lucra cu CJ Vaslui și care a rămas fără un contract pentru că nu voia să plătească șpagă. După cum se vede, șpaga a fost luată de la o altă persoană, care nu s-a dat în lături de la a-i oferi lui Buzatu suma fabuloasă de 1,25 milioane de lei, cash, drept mită.

„În perioada 8 mai – 7 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru (…) ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziţie publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul Judeţean Vaslui şi care avea ca obiect reabilitarea şi modernizarea unor drumuri din judeţul Vaslui, astfel încât contractul să se deruleze în bune condiţii (plată facturilor). În context (…), la data de 22 septembrie, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante. Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu, reacţie fulger după ce Dumitru Buzatu a fost prins de DNA luând mită de 1,25 de milioane de lei: „Voi convoca mâine de urgenţă BPN şi voi propune excluderea lui din partid”

Perchezițiile la vila lui Buzatu de la Cănțălărești s-au terminat în jurul orei 3.00 dimineața și jandarmii l-au săltat pe Buzatu, ducându-l la audieri la DNA Iași. Acesta a ieșit din curtea sa, încadrat de jandarmi și polițiști. Probabil știind că va fi reținut și-a luat preventiv o geantă de voiaj cu el.

La percheziții a participat chiar și șefa DNA Iași. Acolo a ajuns imediat și fiul politicianului, care era la pescuit, dar și consilierul Alexandru Barbu, omul de casă a lui Buzatu a stat toată noaptea în fața casei șefului său, alături de nepotul său.

După izbucnirea scandalului, fiul baronului PSD, Tudor Buzatu, a demisionat din funcţia de secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului.