Premierul Ciolacu: „SRI nu se va implica în vreun fel în viaţa politică din România”

Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, la Berlin, că Serviciul Român de Informaţii nu va avea nicio implicare în vreun fel în viaţa politică din România.

05 iul. 2023, 19:05
Premierul Ciolacu: „SRI nu se va implica în vreun fel în viaţa politică din România”

Ciolacu a răspuns la întrebări legate de demisia lui Eduard Hellvig de la șefia SRI și de conducerea instituției care acum e asigurată de prim-adjunctul SRI, generalul Răzvan Ionescu.

Întrebat dacă Eduard Hellvig va intra în politică după demisia de la șefia SRI, premierul a spus că „Cred că domnul Hellvig este cel mai în măsură să vă răspundă”.

Citește și Klaus Iohannis a cerut Parlamentului să ia act de demisia lui Eduard Hellvig de la șefia SRI

În ceea ce privește momentul începerii negocierilor pentru numirea unui nou șef al Serviciului Român de Informații, Ciolacu a afirmat că: „Momentan a făcut, am înţeles, preşedintele României, a informat Parlamentul, aşa e procedura constituţională”.

Cu privire la ipoteza în care generalul Răzvan Ionescu, prim-adjunctul SRI, ar trebui să rămână la șefia Serviciului până la alegerile din 2024, premierul a declarat: „E o hotărâre care se va lua în primul rând în CSAT, nu este prima oară când se întâmplă acest lucru”.

Premierul Ciolacu a spus că nu crede că SRI va avea vreo implicare în viața politică din România, fiind întrebat, în contextul alegerilor din 2024, cum e mai bine pentru democrație să se întâmple lucrurile, cu un general sau un civil la conducerea SRI.

Citește și Klaus Iohannis l-a decorat pe Eduard Hellvig cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Comandor: „Mandatul său a marcat restaurarea credibilităţii SRI şi modernizarea instituţiei”

„Nu cred că Serviciul Român de Informaţii, mai ales după transformările din ultimii ani, se va implica în vreun fel în viaţa politică din România”, a mai declarat Ciolacu.