Premierul Cioloş, invitat în Parlament la dezbateri pe tema legii alegerilor locale

Grupul PNL din Camera Deputaţilor a solicitat organizarea unei dezbateri cu tema "Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor", cu prezența prim-ministrului. Premierul Dacian Cioloş a declarat după consultările cu partidele parlamentare că modificarea legislaţiei trebuie să se facă în Parlament, nu la Guvern.

03 feb. 2016, 12:27
Premierul Cioloş, invitat în Parlament la dezbateri pe tema legii alegerilor locale

O dezbatere privind legislația electorală cu participarea premierului Dacian Cioloș ar putea avea loc lunea viitoare la Camera Deputaților, anunţă Agerpres.

Secretarul Camerei Deputaților Niculae Mircovici a declarat, miercuri, la finalul unei ședințe a conducerii forului legislativ, că în Biroul permanent de luni se vor stabili data dezbaterii, dar și timpii alocați pentru fiecare grup parlamentar.

Grupul deputaților PNL a solicitat ca săptămâna viitoare, luni, să se organizeze o dezbatere politică cu tema „Legislația electorală românească trebuie să asigure o mai bună reprezentativitate a cetățenilor”, cu prezența prim-ministrului, în temeiul articolului 206 din Regulamentul Camerei Deputaților, care face referire la Ora premierului.

Potrivit unei solicitări a PNL semnată de liderul deputaților liberali, Eugen Nicolăescu, dezbaterea vizează subiecte precum alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dar și pregătirea alegerilor parlamentare și garantarea accesului cetățenilor din diaspora la votul prin corespondență.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, după ce s-a consultat cu partidele politice, că decizia organizării alegerilor în două tururi de scrutin trebuie luată în Parlament, iar Guvernul este pregătit să sprijine un astfel de demers.

„Am constat astăzi că în Parlament nu există o majoritate clară care să susţină revenirea acum, pentru aceste ‪alegeri‬, la două tururi pentru ‪‎primari‬. Pe de altă parte, partidele nu sunt împotriva ideii de a relua discuţia privind sistemul electoral şi pentru primari şi pentru preşedinţii consiliilor judeţene, însă preferă ca această discuţie să nu aibă loc acum, tocmai pentru a asigura predictibilitate şi previzibilitate alegerilor din acest an”, a mai spus premierul.

Potrivit legii aflate în vigoare, primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin.

Citeşte şi: Dacian Cioloş: Guvernul susţine alegerile în două tururi, însă decizia trebuie asumată în Parlament