Premierul Cîţu anunţă cele mai dure restricţii şi măsuri economice aprobate de guvern

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă are în discuţie mai multe măsuri pentru limitarea pandemiei. Potrivit documentului de lucru al CNSU, este avută în vedere reducerea intervalului de circulaţie până la ora 20.00, în localităţile în care incidenţa în ultimele 14 zile este peste 4 la mia de locuitori şi mai mică de 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Toate prevederile aprobate vor fi anunţate de premierul Cîţu, pe România TV, de la ora 20.

25 mart. 2021, 20:04
Premierul Cîţu anunţă cele mai dure restricţii şi măsuri economice aprobate de guvern

Premierul Cîţu, declaraţii: 

„Am avut mai multe intalniri cu prefectii, cu Asociatia Municipiilor, cu primarii, cu cultele din Romania si cu reprezentantii retail. In urma acestor discutii, astazi am luat cateva decizii care vor ajuta la reducerea pandemiei. Vor fi prezentate in detaliu de domnul Raed Arafat.

Am luat si masuri pentru mediul economic Se prelungeste perioada de scutire pentru HoReCa de plata impozitului specific,acilități fiscale pentru contribuabili, aministia fiscală pentru contribuabili, eșalonarea simplificată la plată. Am alocat sumele necesare pentru plata minerilor aflați în greva foamei la Suceava.

Vom trimite în acest weekend încă 50.400 de doze de vaccin către Republica Moldova.

Despre campania de vaccinare: la finalul lui martie avem 2,6 milioane de doze, în aprilie 4,5 milioane de doze. 25,7 milioane de doze vom primi în total, până la finalul lunii septembrie, mai mult decât estimam inițial.

Pe platforma de vaccinare sunt doar 771.000 de persoane și lista va fi epuizată foarte rapid.

Masurile pe care le luam stiu sigur ca vor duce la dezbateri in spatiul public. Romania are printre cele mai relaxate masuri din UE. Daca respectam masurile luate azi, nu va mai trebui sa luam altele. Noi vrem sa pastram economia deschisa, este una dintre prioritati.

Toată lumea trebuie să înțeleagă să ne vaccinăm.

Decizia CNSU modifică și o formulă de calcul pentru rata de incidență. Cele două formule nu au decalaje semnificative, dar e bine pentru acuratețe. Nu e nicio implicație reală că anul trecut a fost folosită altă formulă de calcul. Vreau să îi liniștesc pe oameni

Trebuie sa vorbesc cu domnul ministru al Educatiei şi cu domnul Vlad Voiculescu, dar as vrea sa testam elevii la intoarcerea din vacanta. Va voi ajuta si eu sa gasim resursele.”, a declarat premierul.

Premierul Cîţu anunţă cele mai dure restricţii

Unde incidenţa este peste 7,5 la mie, este redus intervalul de circulaţie până la ora 20.00 pe toată durata săptămânii. Magazinele vor fi închise la ora 18.00 în localităţile unde rata de infectare este peste 4 la mie şi sub 7,5 la mie, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, iar unde este de peste 7,5 la mie măsura este aplicată pe toată durata săptămânii, urmează să anunţe premierul Cîţu.

Activitatea în sălile de sport şi fitness este suspendată în localităţile unde incidenţa este de peste 4 la mie, iar măsura încetează atunci când rata de infectare scade sub 3,5 la mie. De Paştele catolic şi ortodox este permisă circulaţia în intervalul orar 20.00 – 02.00, iar pentru sărbătoarea Pesah, pe 27 şi 28 martie, persoanele se pot deplasa în intervalul orar 18.00 – 22.00. Guvernul are joi şedinţă, de la ora 17.00, pentru a adopta un proiect de hotărâre cu măsurile propuse de CNSU.

Şedinţa CNSU se va termina înainte de ora 20, cand premierul Cîţu, Ministrul de Interne, Lucian Bode, Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu şi şeful DSU, Raed Arafat, vor susţine o conferinţă de presă.

Citeşte şi: DOCUMENT. Avem lista tuturor restricţiilor aprobate de Comitetul Naţional de Urgenţă