Premierul Cîţu nu vrea schimbarea buletinelor: „Nu am argumentele care să susțină ideea scoaterii adresei din cartea de identitate”

Florin Cîţu deschide un nou front în Coaliţia de Guvernare, anunţând că nu este de acord cu scoaterea buletinului din Cartea de identitate.

24 iun. 2021, 14:36
Premierul Cîţu nu vrea schimbarea buletinelor: „Nu am argumentele care să susțină ideea scoaterii adresei din cartea de identitate”

Premierul Cîţu se opune schimbării CI.  Referitor la ideea liderului USR Dan Barna, ca adresa să nu mai apară pe buletinul de identitate, premierul Florin Cîțu a declarat la finalul ședinței de guvern că nu are încă argumentele care să susțină o astfel de idee și că nu a discutat cu partenerul de coaliție despre acest subiect până acum.

”Sunt deschis, vreau să ascult argumentele și apoi vom lua o decizie. Nu știu exact care sunt argumentele pentru a elimina acestă informație de pe cartea de identitate din România”, a declarat premierul Cîţu.

Schimbări pe cartea de identitate. Barna: Existenţa adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, dar cară după ea o birocraţie aberantă

„Separarea identităţii persoanei de adresă are două beneficii semnificative pentru două categorii de populaţie. Pe de o parte, cetăţenii defavorizaţi, şi sunt foarte mulţi în această ţară, care nu deţin o proprietate şi care au probleme reale în a găsi pe cineva să meargă cu el de mână la poliţie să spună îl iau în spaţiu. Cealaltă categorie, şi mai numeroasă, este populaţia activă. Practic, marea majoritate a populaţiei tinere care migrează foarte firesc pentru a găsi un loc de muncă mai bun, pentru oportunitate de job, şi care de fiecare dată trebuie să îşi găsească o chirie, să convingă proprietarul să meargă cu el de mână să dea declaraţie la poliţie sau să-şi facă acte noi. Toată această birocraţie foarte consistentă şi de fapt nenecesară pentru că în realitate, evident fiecare cetăţean îşi păstrează proprietatea, că am auzit şi năzbâtia că dacă nu mai ai adresa în buletin ţi se iau casele, dar în realitate existenţa adresei pe buletin nu aduce niciun beneficiu, dar cară după ea o birocraţie aberantă”, a declarat Dan Barna.

Cum vor arăta noile buletine cu cip. Vor apărea în vară și au dimensiunea unui card bancar
Conform acestuia, în Europa mai sunt doar două sau trei state în care adresa este trecută în cartea de identitate.

„Majoritatea ţărilor europene nu mai au adresa pe cartea de identitate, tocmai pentru că identitatea unei persoane nu este condiţionată de adresă pentru că avem CNP-ul. Povestea cu adresa este una istorică din vremuri de după război, când nu exista CNP. În momentul în care ai CNP, de unde rezultă foarte clar judeţul, ultimele şase cifre din CNP de fapt asta fac, nu mai e necesară această adresă pe buletin şi atunci toată birocraţia să-ţi schimbi cartea de identitate pentru fiecare mutare profesională nu mai e necesară, deci este o simplificare”, a mai declarat vicepremierul.

Acesta a mai spus că oamenii se vor înregistra fiscal acolo unde îşi produc veniturile. El nu crede că vor fi probleme în ceea ce priveşte turismul electoral.

„Problema cu turismul electoral nu există pentru că în realitate CNP-ul îţi permite să votezi o singură dată, deci votul multiplu e eliminat, iar votul local oricum ţine de locul unde eşti înregistrat pentru taxe şi impozite, deci nu este o problemă, iar pentru parlamentare e mult mai firesc să poţi vota acolo unde ai reşedinţa şi funcţionezi decât să trebuiască să faci o călătorie în ziua votului până în judeţul de multe ori departe de marile centre”, a explicat Dan Barna.

Se schimbă buletinele. Ce element important dispare de pe cartea de identitate


loading...
Partenerii noștri