Cum vor arăta noile buletine cu cip. Vor apărea în vară și au dimensiunea unui card bancar

Buletinul electronic cu cip va fi disponibil în România din luna august. Acesta va avea mărimea unui card bancar și va avea mai mai multe elemente de securitate suplimentare.

14 mart. 2021, 18:06
Cum vor arăta noile buletine cu cip. Vor apărea în vară și au dimensiunea unui card bancar

Cum vor arăta noile buletine cu cip. Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a explicat că în cadrul cipului trebuie inserate imaginea a doua amprente și imaginea facială a persoanei.

Direcția pentru Evidența Persoanelor lucrează deja la proiectarea noului act, iar primul buletin electronic va fi emis anul acesta, pe 2 august.

Cum vor arăta noile buletine cu cip

Pe fața cardului vor apărea însemnele Uniunii Europene, numele, prenumele, CNP-ul, data nașterii, date expirării, seria, numărul și emitentul. Pe verso va apărea data emiterii și domiciliul, conform DIGI24.

Citește și: Buletinul electronic cu CIP ar putea fi introdus în România din vară. Ce trebuie să ştie toţi românii!

”Pe față vom avea in primul rand însemnele Uniunii Europene, cele 12 steluțe galbene, iar în interiorul acestora va fi însemnul statului emitent. Numele prenumele, CNP-ul, data nașterii, data expirării, seria și numărul și emitentul. Pe verso vom avea data emiterii și domiciliul. În acest moment discutăm de tipărirea domiciliului pe cartea electronică”, mai spune chestorul Cătălin Giulescu.

Se va putea opta pentru buletinul simplu, însă cu acesta nu se va putea călători în afara României. De asemenea, o premieră constă în faptul că cei mici vor avea buletin de la vârsta de 12 ani.

”Putem vorbi de servicii de înmatriculare, de eliberarea cazierului judiciar, plata taxelor și a impozitelor de la distanță doar utilizând cartea electronică pentru a te autentifica în sistemele informatice. Deci, persoana care solicita accesul la un serviciu nu mai trebuie să mearga la ghișeu să facă dovada legitimării, ci prin cartea electronică identitatea îi va fi certificată și i se va permite accesul la servicii de la distanță”, a mai precizat directorul Direcției pentru Evidența Persoanelor.