Premierul Cîțu, anunț important despre campania de vaccinare. Ce se întâmplă în etapa a treia: Asta va fi clar!

Florin Cîțu a vorbit după ședința de Guvern despre măsurile adoptate pentru accelerarea campaniei de vaccinare. Premierul a precizat că peste două milioane de doze de vaccin anti-COVID vor ajunge în România până la sfârşitul lunii martie.

20 ian. 2021, 16:10
Premierul Cîțu, anunț important despre campania de vaccinare. Ce se întâmplă în etapa a treia: Asta va fi clar!

Premierul Cîțu, anunț important despre campania de vaccinare. Şeful Executivului a dat detalii despre cum se va desfăşura a doua şi a treia etapă a campaniei de vaccinare anti-COVID şi că se aşteaptă ca până la finalul lunii martie să ajungă în România peste două milioane de doze de vaccin.

Care sunt categoriile de persoane care se vor vaccina în etapa a doua

”Aici au fost acele categorii esenţiale. Au fost mai multe discuţii. Am ajuns la o formă finală. Am discutat ca strategia iniţială să fie regândită. Urmează o etapă a treia în care avem iarăşi alte categorii esenţiale care iniţial ar fi fost în etapa a doua.

În etapa a doua intră personalul cheie din instituţiile publice care sunt necesare funcţionării statului.

Când se vor face aceste liste cu aceste persoane, le spun conducătorilor acestor instituţii să aibă în vedere acel personal esenţial, fără de care nu pot funcţiona. Nu vorbim de toată instituţia în această etapă.

Am introdus personalul navigant, maritim şi fluvial, care-şi desfăşoară activitatea pe platforme marine.

A fost introdusă a etapa a treia în care au fost introduse persoane esenţiale în special din sectorul privat.

Hotărârea de Guvern este un document flexibil care poate să fie modificat în funcţie de cum vedem evoluţia din teren şi în funcţie de cum primim vaccinuri.

Ştim foarte clar. Sunt 2,4 milioane de vaccinuri de la Pfizer care vin până în 29 martie. Acestea sunt clare. Asta înseamnă că un milion şi ceva de persoane vor avea până atunci cele două doze de vaccin, dar în planul iniţial avem şi Moderna care trebuie să vină cu încă 400.000. Mai este şi Astra Zeneca.

Pe parcurs, dacă apar aceste vaccinuri, vom modifica HG.”, a declarat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Etapa a doua a început mai devreme cam cu două săptămâni

”Am reuşit să facem acest lucru. Am avut stoc de vaccin. Dacă lucrurile merg bine, vom accelera şi etapa a treia. Este ceea ce ne dorim. De aceea am şi cumpărat cele opt milioane de vaccinuri, dar ele vor veni din trimestrul doi începând cu luna aprilie.

Dacă Moderna se ţine de plan, vom putea accelera şi etapa a treia. Dacă Astra Zeneca se ţine de plan, atunci siguranţă vom accelera toate etapele.

Sunt pregătiţi cu centrele de vaccinare ca să ajungem până la 150.000 de vaccinuri pe zi. Totul depinde de cum primim aceste vaccinuri.

În acest moment vom ajunge la 220.000 de doze săptămânal din luna februarie.

Producția de vaccinuri de Pfizer, a fost o producţie mai mică o săptămână. De săptămâna viitoare primim compensare. Am primit săptămâna aceasta 90.000 compensare. Vom primi săptămâna viitoare 180.000 în loc de 150.000 de doze.

Primim în compensare pentru ceea ce a fost săptămâna trecută. Planul iniţial a fost să creştem săptămânal aceste doze.

În acest moment, ajungem la 220.000 de doze săptămânale, 2,4 milioane până în 29 martie. Este o etapă intermediară pentru că în etapa a doua, a personalului esenţial, am fi vrut să includem mai multe persoane şi în special din sectorul privat, ele sunt trimise în etapa a treia. Este o etapă intermediară”, a explicat Cîţu.

Citeşte şi: Vlad Voiculescu spune că nu există tensiuni între el şi Valeriu Gheorghiţă şi asigură că procesul de vaccinare va fi îmbunătăţit