Premierul Ciucă a sunat alarma. Rezerviștii au primit ordinul de chemare pentru situație de război: „Ni se pregătește ceva / Am rămas șocat!”

Din ce în ce mai multe zvonuri cu privire la o eventuală mobilizare a bărbaților români în caz de război vin din partea instituțiilor publice, dar și a simplilor cetățeni. 

25 iul. 2022, 15:52
Premierul Ciucă a sunat alarma. Rezerviștii au primit ordinul de chemare pentru situație de război: „Ni se pregătește ceva / Am rămas șocat!”

Printre românii care au început să primească acasă ordine cu privire la mobilizare, în caz de război, se numără avocatul Aurel Moldovan, care și-a împărtășit experiența în cadrul unui interviu.

„Ordin de chemare a rezerviștilor la mobilizare sau război se numește documentul primit de către Aurel Moldovan, care l-a lăsat perplex pe jurist.

„Am primit săptămâna trecută un ordin de restabilire a datelor personale privind stagiu militar. Astăzi în schimb, am primit acest ordin de chemare sau mobilizare la război a tuturor rezerviștilor. Eu, cum sunt rezervist și sunt locotenent în rezervă, vă dați seama că am rămas șocat, ştiind că mă duc cu un lucru şi mă trezesc cu altceva”, a declarat avocatul.

Moldovan a povestit că i s-a cerut să spună ce număr poartă la pantofi, la chipiu, la talie, lucruri care duc „spre o suspiciune rezonabilă că ne pregătim de un război împotriva voinței noastre”.

 

Rezervist: „Este clar că se pregătește ceva”

 

În opinia avocatului, multe lucruri decise la nivelul Consiliului Suprem de Apărare au rămas secrete.

„Din moment ce se cheamă și se mobilizează în vederea unui război, înseamnă că lucrurile sunt mult mai clare decât se spun pe micul ecran sau ar fi trebuit președintele țării, să ne anunţe cumva, să știm și noi la ce ne așteptăm.

Vă dați seama că sunt tineri care nu au făcut armata. Cum poți să îi iei la război în condițiile în care nu știu să ţină o armă în mâna?

(…) Este clar că se pregătește ceva”, a mai transmis Aurel Moldovan, potrivit Antena 3.

 

Secretomanie la MApN. Românii avertizează Guvernul: „În momentul în care acest proiect va deveni lege, mulți din țară vor pleca afară”

 

În plus, MApN a pus ochii pe diaspora. Cetățenii români aflați în afară ar urma să fie obligați să revină în țară, în termen de 15 zile, potrivit unui proiect semnat de către Vasile Dîncu.

Daniel Țepu, președintele Federației Asociațiilor de Români din Europa, a avertizat că proiectul de la MApN ar putea avea un efect contrar.

„Acuma noi trebuie să fim sinceri, este frumos, iubim țara, iubim România. Însă să nu uităm că românii care au plecat afară au plecat pentru că statul român le-a întors un mare spate, dar și au o mare frustrare, o mare supărare pe politicieni și pe ceea ce se întâmplă în România”, a declarat oficialul asociației.

De asemenea, Țepu a criticat secretomania cu care a fost redactat documentul.