Premierul Ciucă îi bagă în şedinţă pe furnizorii de gaze şi energie: „S-au găsit peste 400.000 de facturi greşite”

Nicolae Ciucă a anunțat miercuri că aproape cinci sute de mii de facturi au fost emise greșit de către furnizorii din România, astfel că acestea vor fi recalculate.

02 feb. 2022, 11:41
Premierul Ciucă îi bagă în şedinţă pe furnizorii de gaze şi energie: „S-au găsit peste 400.000 de facturi greşite”

Premierul Ciucă promite  că, odată cu noua OUG care prevede plafonarea prețurilor la gaze și curent, furnizorii nu vor mai emite facturi greșite. Ciucă a oferit şi detalii privind controalele efectuate la furnizori în ultima săptămână.

„În urma verificărilor, s-au găsit 81.195 facturi greşite, iar la nivelul energiei electrice au fost identificate peste 400.000 de facturi greşite. În urma controalelor ANPC s-a constat nerepectarea normelor din lege, și s-a dispus refacerea controalelor. Suntem convinși că vom atinge targetul privind refacerea facturilor. În baza noii ordonanțe prin care s-a modificat prețul gazelor, ne așteptăm ca impactul asupra sistemelor să fie minim. Săptămâna viitoare vom discuta cu furnizorii de energie, ca să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în decembrie și ianuarie”,a spus Nicolae Ciucă.

Citeşte şi: Scandal pe pensii în Coaliţie! PSD explică de ce nu poate fi crescută vârsta de pensionare în România

Guvernul a publicat vineri Ordonanța de urgență prin care stabilește noua schemă de compensare și plafonare pentru facturile la energie electrică şi gaze naturale, ce se va aplica începând cu data de 1 februarie. Potrivit noilor reguli, pentru consumatori casnici, plafoanele de preț vor scădea, iar pragul de consum va crește. Guvernul plafonează acum prețul energiei și pentru companii.

Reamintim că de la 1 februarie, niciun român nu va plăti mai mult de 80 de bani pe kWh la energia electrică, faţă de un leu, cât era până acum. Iar la gaze naturale preţul scade la 31 de bani pe kWh faţă de 37 de bani până acum. Aceasta este, însă, doar plafonarea.

Pentru că există şi compensare, dacă vă încadrați în într-o limită de consum lunar de 500 kWh la energie electrică, atunci preţul pe care îl plătiți e şi mai mic: de doar 68 de bani pe kWh. Iar dacă într-o lună consumați maximum 300 de metri cubi de gaz, atunci preţul scade la 22 de bani.

Citeşte şi: Ajutoare pentru agricultori 2022. Guvernul pune la bătaie 45 de milioane de euro. Cum pot fi obţinuţi banii