Premierul Ciucă negociază miercuri cu sindicatele din Educație după ce profesorii au amenințat cu grevă generală din 22 mai. Deca: Creșterile salariale solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă

Premierul Nicolae Ciucă are miercuri, de la ora 13.00, negocieri cu reprezentanții principalelor sindicate din educație la sediul guvernului, a anunțat Biroul de presă al Guvernului.

17 mai 2023, 12:38
Premierul Ciucă negociază miercuri cu sindicatele din Educație după ce profesorii au amenințat cu grevă generală din 22 mai. Deca: Creșterile salariale solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă

Premierul Nicolae Ciucă se întâlnește cu sindicatele din Educație după ce acestea au anunțat declanșarea grevei generale pe 22 mai. Întâlnirea de la Palatul Victoria vine în ziua în care sindicatele din educației au organizat o grevă de avertisment între ore 11.00 – 13.00. În acest intervalul cursurile în școlile din România au fost întrerupte, iar elevii au rămas în clase sub supravegherea cadrelor didactice.

Citește și: Simion Hăncescu, (FSLI): „Nu se poate ca un profesor să aibă 2.500 de lei, când 4.000 de lei câştigă orice vânzător la shaormerie”

Tot în cursul zilei de miercuri, ministrul Educației, Ligia Deca, s-a întâlnit și ea cu reprezentanții federațiilor sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, respectiv Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

”În contextul grevei de avertisment de astăzi, 17.05.2023, Ministerul Educației și federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar fac următoarele precizări:

Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.

În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.

Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023.

Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
Între Ministerul Educației și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar există o relație de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social.

Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România”, a transmis ministrul Educației, Ligia Deca, după întâlnirea cu sindicaliștii din Educație.

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa grevă generală din 22 mai. Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma referendumului organizat de organizaţiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem. Salariaţii din învăţământ solicită majorarea salariilor, investiţii în baza materială a şcolilor, eliminarea birocraţiei, dar şi măsuri pentru ca incidente violente să nu mai aibă loc în şcoli.