Ponta, despre Siria: Dacă preşedintele nu-şi face datoria, cineva trebuie să exprime poziţia României

Premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL, a declarat luni că, dacă şeful statului "nu-şi face datoria", prin a lua o poziţie în privinţa situaţiei din Siria, el trebuie să şi-o facă, pentru că cineva trebuie să exprime poziţia României pe această temă.

02 sept. 2013, 12:49
Ponta, despre Siria: Dacă preşedintele nu-şi face datoria, cineva trebuie să exprime poziţia României

Eu am tot evitat şi evit polemicile, şi poate să mă înjure, să mă facă în toate felurile domnul Băsescu, că nu răspund. Pe de altă parte, când e vorba de lucruri importante, m-am exprimat şi am exprimat în numele României condamnarea fără niciun fel de ezitare şi echivoc a Guvernului sirian actual. E clar că s-au comis crime împotriva umanităţii prin folosirea de arme chimice şi e clar să nu mai putem să ne fofilăm să spunem că n-am văzut sau n-am ştiut. Evident că acum experţii ONU vor prezenta mai departe date concrete şi evident că România nu acţionează aşa singură într-un fel sau altul, ci după ce va decide Congresul Statelor Unite vom avea şi noi o poziţie de acţiune. Dar să mă feresc să spun un lucru pe care toată omenirea l-a făcut, cred că e un semn de mare laşitate şi poate chiar de corupţie-să nu ai curaj să spui public care e poziţia României faţă de ceea ce s-a întâmplat în Siria. Că n-o face domnul preşedinte, întrebaţi-l pe el de ce n-o face”, a declarat premierul Victor Ponta, potrivit Agepres.

El a continuat să-l ironizeze pe preşedinte: „Eu ce să fac acum, să fac ca Băsescu, să întreb câţi bani a luat de la Bashar al-Assad? N-aş fi un om serios dacă aş face chestia asta, aş fi total neserios. Eu doar am exprimat o opinie a Guvernului României, o opinie coordonată cu MAE şi cu partenerii noştri internaţionali, o opinie de condamnare a crimelor împotriva umanităţii comise în Siria. De ce n-o face preşedintele, întrebaţi-l dvs., nu mă întrebaţi pe mine de ce n-o face”, a spus Ponta.

Şefului Executivului a anunţat, în context, că în momentul în care Congresul Statelor Unite va lua o anumită decizie, în baza faptului că este vicepreşedinte al CSAT şi conform legii, va convoca CSAT.

„În baza faptului că sunt vicepreşedinte al CSAT şi conform legii vom convoca noi CSAT-ul, pentru a exprima poziţia României, dar nu înainte de a avea o poziţie clară a Statelor Unite, a Franţei, a celorlalţi aliaţi ai noştri De altfel, dacă nu mă înşel şi votul din Marea Britanie, din Camera Comunelor, a fost în acelaşi sens – în sensul în care se aşteaptă raportul experţilor şi după aceea se decide cursul de acţiune al guvernului britanic. Dacă nu îşi face datoria preşedintele, eu trebuie sa mi-o fac şi cineva trebuie să exprime poziţia României”, a subliniat premierul Victor Ponta.