Premierul Estoniei, Andrus Ansip, şi-a dat demisia

Premierul Estoniei, Andrus Ansip, şi-a dat marţi demisia, ceea ce atrage cu sine demisia întregului guvern, informează EFE, citată de Agerpres.

RomaniaTV.net
04 mart. 2014, 15:23
Premierul Estoniei, Andrus Ansip, şi-a dat demisia

În vârstă de 57 de ani, Andrus Ansip, care este premier de nouă ani, şi-a prezentat demisia preşedintelui ţării, Toomas Hendrik, „de bună voie”, a informat serviciul de presă al Guvernului.

Ansip anunţase în mai multe rânduri că nu se va mai prezenta în calitate de candidat la alegerile legislative prevăzute pentru martie 2015.

Deşi Ansip a dat asigurări că demisia sa nu este rezultatul vreunei presiuni, mass media locale au informat că decizia lui poate avea legătură cu faptul că formaţiunea din care face parte, Partidul Reformist, stă prost în sondajele de opinie. Fondatorul Partidului Reformist, Siim Kallas, 65 de ani, care este în prezent vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar la transporturi, se profilează ca succesor al lui Ansip la postul de prim ministru, scrie Agerpres.

Potrivit Constituţiei estoniene, de la data demisiei premierului, preşedintele are la dispoziţie două săptămâni pentru a desemna un nou premier care să formeze un nou executiv.