Premierul Florin Cîţu, despre scandalul morţilor Covid: „Am semnat pentru grupul de lucru, investigăm tot!”

Florin Cîţu a anunţat luni seară că a semnat pentru o comisie de anchetă după declaraţiile lui Vlad Voiculescu legate de numărul morţilor de Covid 19.

19 apr. 2021, 21:19
Premierul Florin Cîţu, despre scandalul morţilor Covid: „Am semnat pentru grupul de lucru, investigăm tot!”

Premierul Florin Cîţu a semnat luni seară, ca interimar la Sănătate, ordinul privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, după ce fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu a susţinut că sunt erori de raportare. Comisia va fi alcătuită din 7 persoane din MS, INSP, IGSU, DSU şi STS.

”Premierul Florin Vasile Cîţu, ministru interimar al Sănătăţii,  a semnat astăzi, 19 aprilie 2021, Ordinul ministrului sănătăţii nr. 526/19.04.2021 privind constituirea Comisiei pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19. Din componenţa comisiei fac parte un număr de 7 persoane, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional al Sănătăţii, Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi un reprezentant al Serciviului de Telecomunicaţii Speciale”, anunţă MS.

Printre atribuţiile Comisiei se numără identificarea regulilor de raportare existente în practica curentă privind decesele prin COVID-19 şi a responsabilităţilor instituţiilor implicate, precum şi identificarea potenţialelor neconformităţi, corectarea lor şi formularea de recomandări de măsuri pentru îmbunătăţire a procesului de raportare şi a calităţii datelor.

De asemenea, membrii comisiei trebuie să realizeze analiza procesului si a conţinutului raportărilor curente din bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19 şi să identifice corespondenţa dintre bazele de date actuale privind decesele prin COVID-19.

„Cred că va fi un grup de lucru, oameni care se vor apleca în această problemă (numărul morţilor de covid). De aceea am făcut acest grup de lucru, să vedem care e situaţia. Vom vedea care sunt rezultatele. Eu nu cred că sunt diferenţe aşa de mari.  Din ce am înţeles, platforma STS, e platforma în care nu se mai modifică nimic. Nu avem nicio dovadă că acest lucru s-a întâmplat în România. Aceste declaraţii trebuie să fie foarte bine gândite când se fac în spaţiul public, pentru că pot crea panică. Nu aş fi ştiut de acest subiect dacă nu s-ar fi aruncat aşa, în spaţiul public, care acum pare ca un fals în acte. Investigăm tot. Când avem o concluzie, venim cu ea şi o prezentăm public. Poate să fie şi o greşeală, fără o analiză nu are sens să discutăm. Dacă ar fi existat, l-aş fi pus la lucru. Nu am o miză să creez un grup de lucru pentru această analiză. Să presupui că premierul îşi va pune semnatura pe o coală de hârtie care vine aşa din neant. Eu nu primesc documente, există filtre până ajung ele la mine. Am avut comunicare cu Vlad Voiculescu, dacă el credea că e important îmi comunica. Ultima dată am vorbit luni, când am discutat despre nişte hotărâri de guvern”, a explicat premierul Cîţu, la Digi 24.

Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră, după şedinţa cu USR PLUS: Portofoliul e la USR PLUS. Trebuie rezolvată situaţia cât mai repede