Premierul Florin Cîţu, împotriva lui Voiculescu în problema testării elevilor: „Nu testăm pe toată lumea din prima zi”. Precizări şi de la Ministerul Educaţiei

Premierul Florin Cîţu a declarat, despre testarea elevilor cu simptome de COVID-19, că vor fi situaţii excepţionale când acestea vor fi făcute şi că nu va fi lumea testată din prima zi de şcoală. A mai precizat că nu trebuie să vină părinţii cu formularul de consimţământ completat la unitatea de învăţământ.
Alina Costache
06 feb. 2021, 15:53
Premierul Florin Cîţu, împotriva lui Voiculescu în problema testării elevilor:
Premierul Florin Cîţu, despre testarea elevilor

Premierul Florin Cîţu, despre testarea elevilor. A afirmat sâmbătă, faptul că Ministerul Sănătăţii s-a grăbit să pună pe site acel formular prin care părintele îşi dă consimţământul pentru testarea rapidă a copilului care va avea simptome de COVID-19 la şcoală.

Este scandal mare în jurul formularului pe care părinții trebuie să-l completeze odată cu revenirea copiilor în bănci, un formular prin care își dau acordul pentru testarea copiilor. Mnisterul Sănătății a publicat pe site-ul său documentul, recomandându-le părinților să-l semneze, dar premieerul şi ministrul Educaţiei l-au contrazis pe Vlad Voiculescu din nou.

Citeşte şi: Elevii vor intra în carantină dacă părinţii lor refuză testarea rapidă sau PCR la şcoală. Anunţul ministrului Educaţiei cu două zile înainte de redeschiderea şcolilor

Cineva s-a grăbit să pună acel document în spaţiul public pentru că am văzut şi comunicatul Ministerului Educaţiei care spune altceva, spune exact ce este în ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi al Ministerului Sănătăţii. Vor fi situaţii excepţionale când vor fi aceste teste.

Nu testăm pe toată lumea din prima zi. Sunt persoane cu copii care vor avea simptome şi atunci va trebui să fie completat acel formular, nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la şcoală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educaţiei în acest sens şi acolo se dau detalii şi ordinul comun semnat de Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii”, a explicat premierul.

Premierul Florin Cîţu, despre testarea elevilor

Prim-ministrul a adăugat că vor fi în continuare aceleaşi criterii, care au funcţionat bine.

Şi până acum am avut această situaţie. Aveam copii care dacă aveau simptome, la trei copii într-o clasă, se închidea clasa. Nu trebuie să reinventăm ceea ce am făcut până acum, a funcţionat foarte bine şi vom merge în continuare pe aceleaşi criterii. (…)

Detaliile sunt în ordinul comun şi din ce ştiu eu Ministerul Educaţiei a comunicat sau va comunica exact pe această temă astăzi ca să fie foarte clar pentru toată lumea ce se întâmplă cu aceste formulare”, a concluzionat Cîţu, potrivit News.ro.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării, comunicat de presă

Ministerul Educației sprijină, conform atribuțiilor ce-i revin, aplicarea măsurilor de prevenție privind prevenirea şi combaterea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2 în scopul asigurării dreptului la învăţătură şi a dreptului la sănătate, cu respectarea strictă a cadrului legal în vigoare.

Ordinul comun M.E.C/M.S nr. 3235/93 din 04.02.2021 specifică în mod expres la Punctul VII, lit.b) și c) din Anexa, faptul că:

,, b) În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare. În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legalcu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale. Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.

c)Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:

1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs;

2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz.

„Dispozițiile ordinului comun sunt în concordanță cu prevederile art.660 din Legea nr. 95/ 2006, republicată, cu modificările și completările ulterioare, privind reforma în domeniul sănătății care prevede: ,,Art. 660 (1)Pentru a fi supus la metode de prevenție, diagnostic și tratament, cu potențial de risc pentru pacient, după explicarea lor de către medic, medic stomatolog, asistent medical/moașă, conform prevederiloralin. (2)și (3), pacientului i se solicită acordul scris.

(2)În obținerea acordului scris al pacientului, medicul, medicul stomatolog, asistentul medical/moașa sunt datori să prezinte pacientului informații la un nivel științific rezonabil pentru puterea de înțelegere a acestuia.

(3)Informațiile trebuie să conțină: diagnosticul, natura și scopul tratamentului, riscurile și consecințele tratamentului propus, alternativele viabilede tratament, riscurile și consecințele lor, prognosticul bolii fără aplicarea tratamentului.

Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat sau obligația transmiterii consimțământului informat începând cu revenirea la cursuri/ transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unor situații speciale, precizam că toți acei părinți care doresc completarea formularelor de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale, o pot face din proprie inițiativa.

În interesul bunei organizări și al siguranței sanitare înșcoli, Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informatpentrutestare în cazul apariției unor situații speciale„, se arată în comunicatul de presă transmis de Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Întrebat dacă părinții sunt obligați să vină cu formularul completat la școală, ministrul educației, Sorin Câmpeanu a declarat, la România Tv

„Categoric nu este obligatoriu! Aaș vrea să vă precizez că nu există tensiuni, există discuții constructive în scopul identificării variantei optime din perspectivă legală și din perspectiva nevoii de asigurare a celor mai bune condiții pentru derularea procesului de educație în condiții sanitare cât mai pronunțate.

Deși în ordinul comun nu este reglementat conținutul formularului privind consimțământul informat și nici obligația transmiterii acestui consimțământ informat, începând cu revenirea la cursuri, în prima zi de școală, transmiterea consimțământului informat anterior intervenirii unei situații speciale, de asemenea, nu este o prevedere a ordinului comun de ministru, totuși precizăm că acei părinți care doresc completarea formularului de consimțământ anticipat pentru testare în cazul apariției unei situații speciale, o pot face din proprie inițiativă”.

DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Gigantul din Grecia care va face o investiție majoră în România. Se va deschide o nouă fabrică
Capital.ro
România a pierdut o mare actriță. A fost o adevărată stea. Românii nu o pot uita
Playtech.ro
Cum obții despăgubiri pentru chiriașii care ți-au distrus locuința. Ce șanse ai să-ți repari apartamentul sau casa
DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Adevarul
Ce lider PSD se opune ca Lia Olguța Vasilescu să devină premier - SURSE
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Capcană pentru pensionari. Mica recalculare are rezultate zero
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Carambol pe Autostrada Soarelui. Șase mașini au fost implicate într-un accident grav în zona Dragalina
Cancan.ro
Ireal câți mici a mâncat Piedone la o singură masă, într-un restaurant din Regie: Șeful ANPC a stabilit un record greu de egalat
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Legenda de care România s-a despărțit. Nu se mai naște altul ca el. Românii nu-l pot uita
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Importanța mentoratului în lansarea unei cariere cât mai devreme posibil
MediaFlux
Atenție, șoferi! Camerele inteligente din trafic sunt capabile să detecteze dacă vorbești la telefon. Amenda vine direct acasă
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ministerul Educației retrage sute de diplome ale elevilor olimpici