Premierul Franţei, Jean-Marc Ayrault, şi guvernul său au demisionat. MANUEL VALLS vine la Matignon

Premierul francez Jean-Marc Ayrault şi guvernul său au demisionat luni, după înfrângerea stângii în alegerile municipale de duminică. În scurt timp după acest anunţ, a urmat cel potrivit căruia locul ocupat până acum de Ayrault va fi ocupat de acum înainte de Manuel Valls.

RomaniaTV.net
31 mart. 2014, 16:31

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault, şi guvernul său şi-au prezentat luni demisia, la o zi după înfrângerea grea suferită de stânga la alegerile municipale de duminică, informează un comunicat, citat de AFP, informează Agerpres.

Potrivit unor surse concordante din cadrul majorităţii socialiste, actualul ministru de Interne, Manuel Valls, ar urma să-i succeadă lui Ayrault în postul de prim-ministru.  În scurt timp după aceea, numirea fostului ministru al Internelor, Manuel Valls, la Matignon, a fost confirmată de surse din anturajul preşedintelui francez. 

Jean-Marc Ayrault şi François Hollande avuseseră o întâlnire de aproape două ore, luni dimineaţa, la Palatul Elysee. Nu se cunoaşte deocamdată calendarul numirii Guvernului.

Şeful statului francez, Francois Hollande, devenit nepopular de la sosirea sa la putere în 2012, a explicat alegerea sa luni, într-o alocuţiune televizată, difuzată la ora locală 20:00.

Francezii nu-l mai doreau pe Ayrault

Potrivit unui sondaj BVA, realizat pentru Le Parisien şi publicat luni, trei sferturi dintre francezi (74%) nu mai doreau ca Ayrault să rămână premier, o opinie împărtăşită de toate categoriile populaţiei, inclusiv de simpatizanţi ai Partidului Socialist (PS). De asemenea, 31% dintre francezi se pronunţau în favoarea înlocuirii lui cu Valls.

Toată săptămâna trecută, anturajul premierului a apărat bilanţul guvernării lui Ayrault, estimând că aceasta este cea mai în măsură să susţină şi să voteze pactul de responsabilitate propus de şeful statului întreprinderilor, dar criticat de stânga majorităţii parlamentare, informează Agerpres.

Potrivit lor, profilul lui Valls nu corespunde câtuşi de puţin aspiraţiilor aripii stângi a Partidului Socialist, ale Verzilor sau ale radicalilor.