Premierul Franţei, luat pe nepregătite de întâlnirea cu Ludovic Orban. Înainte să-i pronunţe numele s-a uitat pe fiţuică

Ludovic Orban se află într-o vizită oficială în Franţa într-un moment în care gazdele sunt foarte tensionate. Numărul cazurilor de infecţii cu coronavirus bate zi de zi noi recorduri, ajungând la peste 50.000 în 24 de ore, în timp ce scandalul profesorului decapitat lângă Paris tinde să devină unul internaţional.

26 oct. 2020, 17:30
Premierul Franţei, luat pe nepregătite de întâlnirea cu Ludovic Orban. Înainte să-i pronunţe numele s-a uitat pe fiţuică

Ludovic Orban a vorbit primul, după care Jean Castex și-a pus un purtător de cuvânt să susțină discursul. În momentul în care a trebuit să i se adreseze premierului român, Castex a fost nevoit să se uite pe o foaie, unde avea notat numele lui Ludovic Orban.

Sunt, în mod deosebit, onorat și fericit de a-l primi, azi, aici, pe premierul unei mari țări prieten de-ale Franței. Domnul premier (n.r. se uită pe  foaie) Ludovic Orban și-a exprimat toată solidaritatea și sprijinul României față de atacurile defăimătoare ale președintelui Erdogan împotriva președintelui Republicii Franței„, a spus Jean Castex.

Citeşte şi Orban cere ajutorul Franţei pentru intrarea României în Schengen. „Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive”

Totuşi, premierul francez are circumstanţe atenuante pentru scăparea sa. situaţia în Hexagon fiind foarte tensionată, atât din cauza numărului mare de cazuri de Covid-19, cât şi ca urmare a internaţionalizării scandalului din jurul decapitării profesorului decapitat Samuel Paty. O declaraţie a preşedintelui Emmanuel Macron că Franţa nu va renunţa la caricaturi a stârnit un val de indignare în lumea islamică, iar mai multe state au îndemnat la boicotarea produselor franţuzeşti. Preşedintele Turciei chiar la jignit pe Macron, punându-i la îndoială sănătatea mintală, acesta fiind de fapt scandalul politic european al momentului, cu luări de poziţie din partea tuturor liderilor importanţi. Într-un asemenea context tensionat are loc vizita lui Orban la Paris, iar scăparea premierului Castex poate fi scuzabilă din această perspectivă.

Momentul discursului lui Orban cel în care Jean Castex se uită pe foaie pentru a-i citi numele