Orban cere ajutorul Franţei pentru intrarea României în Schengen. „Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive”

Premierul Ludovic Orban efectuează luni şi marţi o vizită oficială în Franţa. Şeful Executivului s-a întâlnit cu omologul său francez, Jean Castex, în vederea semnării mai multor acorduri bilaterale.

RomaniaTV.net
26 oct. 2020, 15:36
Orban cere ajutorul Franţei pentru intrarea României în Schengen. „Am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive”

Principalele declaraţii ale premierului Orban
  • Vizita pe care o efectuăm cu o delegaţie importantă a Guvernului României este o vizită extrem de importantă. Prima vizită oficială a unui prim ministru român în Franţa în ultimii patru ani. Sunt primul premier cu care se întâlneşte omologul meu de când a preluat această funcţie. I-am urat mult succes în aceste momente în care Franţa, Europa şi lumea întreagă trebuie să facă faţă provocărilor cauzate de pandemie.

 

  • România promovează o abordare coordonată la nivelul Uniunii Europene a răspunsului la această criză. L-am asigurat pe premierul Castex de toată compasiunea şi solidaritatea noastră după asasinarea profesorului Samuel Paty de către un terorist. România şi Franţa sunt unite.
  • Am transmis solidaritatea noastră faţă de Franţa în respectarea valorilor noastre fundamentale. Atacurile la persoană îndreptate către un şef de stat, vizat în mod personal, precum cel care la care a fost supus recent preşedintele Emmanuel Macron, nu sunt acceptabile din pucntul nostru de vedere. Diferenţele de acordare şi momentele de criză trebuie depăşite prin dialog constructiv şi respect reciproc.

 

  • Este o vizită extrem de importantă într-un an simbolic, în care aniversăm 140 de ani de relaţii diplomatice. Ţările noastre sunt legate printr-un parteneriat strategic, iar dorinţa comună este de a da un caracter şi mai strategic acestui parteneriat.
  • Am semnat o nouă foaie de parcurs, o structură actualizată, ambiţioasă, care are ca scop să strângă şi mai mult relaţiile dintre Franţa şi România atât în plan bilaterial, cât şi european şi internaţional.

 

  • Prezenţa economică franceză în România este importantă – investiţiile franceze, germane generează multe locuri de muncă şi, înaintea pandemiei, schimburile economice dintre ţările noastre au atins aproape 10 miliarde de euro pe an. Ne dorim ca această cooperare să crească şi să se diversifice.
  • Am semnat împreună cu omologul meu şi o declaraţie de intenţie privind colaborarea în domeniul nuclear civil pe care dorim să-l dezvoltăm în România cu parteneri de încredere. În toate domeniile pot exista cooperări între întreprinderi din Franţa şi din România, în cel de transporturi, energetic, securităţii cibernetice, telefomunicaţii, industria de apărare.

 

  • Am decis să intensificăm dialogul bilateral în domeniul securităţii şi apărării. Astfel, ne-am angajat reciproc să continuăm consultările periodice la nivelul miniştilor responsabili de Externe şi de Apărare în format 2+2.
  • Anul viitor ne propunem să-l sărbătorim împreună pe George Enescu. Se împlinesc 140 de ani de la naşterea compozitorului şi va avea loc cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Enescu la Bucureşti.

 

  • Am transmis premierului francez aşteptarea noastră legitimă privind aderarea la spaţiul Schengen şi am solicitat sprijinul pentru urgentarea unei decizii pozitive.
  • Un sprijin aşteptăm şi într-un alt dosar important pentru România – aderare la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, România fiind cel mai bine plasat candidat european şi contăm pe sprijinul partenerilor europeni, în primul rând al Franţei, pentru ca acest proces să se finalizeze.

Declaraţiile premierului francez Jean Castex cu ocazia vizitei lui Ludovic Orban

  • Sunt deosebit de onorat şi bucuros de a-l primi azi la Hotel de Matignon pe premierul unei mari ţări prietene de-ale Franţei.
  • Domnul premier Orban a exprimat solidaritatea şi susţinerea României, în contextul atacurilor defăimătoare ale preşedintelui turc Ergodan împotriva preşedintelui Franţei.
  • Sunt în mod deosebit afectat pentru că ţara noastră s-a confruntat cu atentatul teribil de la Conflans-Sainte-Honorine. E important ca partenerii noştri europeni să fie alături de noi pentru a apăra valorile noastre comune – libertatea de exprimare şi de conştiinţă, a luptei împotriva îndemnurilor la ură şi împotriva terorismului, în mod deosebit.
  • Am sărbătorit cu ocazia întrevederii noatre 140 de ani de relaţii dintre Franţa şi România. Am decis de comun acord să consolidăm aceste relaţii în mod special în domeniul energiei nucleare, apărării, telecomunicaţiilor, agriculturii, sănătăţii şi a culturii.
  • Este obiectivul prevăzut în foaia de parcurs pe care am semnat-o împreună cu premierul, alături de declaraţi de intenţie în domeniul nuclear civil.
  • Am evocat numeroasele tematici europene asupra cărora Franţa şi România au punct de vedere convergente.

Guvernul României a anunţat că premierul Ludovic Orban este însoţit de ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Ludovic Orban, vizită oficială de două zile în Franţa. Imagini din timpul întâlnirii cu premierul Jean Castex

Prim-ministrul Ludovic Orban va avea, luni, discuţii cu omologul său francez. Cei doi oficiali urmează să participe şi la o ceremonie de semnare a unor documente bilaterale.

Mai apoi, sunt prevăzute declaraţii de presă comune la Hotel de Matignon, transmite Agerpres.

STARE DE CALAMITATE în România. Guvernul Orban a pregătit deja ordonanţa de urgenţă

Tot astăzi, premierul Ludovic Orban se va întâlni cu preşedintele Partidului „Les Republicains”, Christian Jacob, la sediul Ambasadei României de la Paris.

Cu ce oficiali se întâlneşte Ludovic Orban în timpul vizitei din Franţa

În cadrul vizitei, Ludovic Orban va mai avea întâlniri cu preşedintele Adunării Naţionale a Republicii Franceze, Richard Ferrand, cu preşedintele Senatului, Gerard Larcher, cu reprezentanţi ai Consiliului întreprinderilor Franţa – România din cadrul Mişcării Întreprinderilor din Franţa (MEDEF), precum şi cu reprezentanţi ai comunităţii de români din Franţa.

Pe agendă se mai află participarea la reuniunea Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi o întrevedere cu secretarul general al OCDE, Angel Gurria.

Victor Ponta: „Şcoala online e o bătaie de joc. Dacă aştepţi de la Orban cu Ciolacu, oricum nu te ajută cu nimic”