Premierul irakian a anunţat „eliberarea” oraşului Fallujah de sub ISIS

Orașul Fallujah din vestul Irakului a fost "eliberat" de militanții Statului Islamic, a anunțat vineri prim-ministrul irakian Haider Al-Abadi, citat de agenția DPA.

17 iun. 2016, 20:05
Premierul irakian a anunţat „eliberarea” oraşului Fallujah de sub ISIS

„Am promis eliberarea Fallujah și am recucerit (orașul). Forțele noastre de securitate controlează orașul, cu excepția unei mici părți care trebuie încă securizată în următoarele ore”, a afirmat el, într-o scurtă declarație la televiziunea publică irakiană, relatează AFP.

Forțele irakiene au recucerit o parte, dar nu tot orașul Fallujah controlat de Statul Islamic, a anunțat la rândul său secretarul american al apărării Ash Carter, citat de agenția Reuters.

„Încă mai au loc lupte”, a declarat Carter reporterilor la Pentagon.

Mai devreme în timpul zilei, comandanții irakieni au anunțat recucerirea de la SI a principalului cartier general al guvernului situat în centrul Fallujah, unde au arborat steagul național.

La rândul său, premierul irakian a promis de asemenea eliberarea orașului Mosul, situat în nordul țării și sub controlul Statului Islamic de aproape doi ani.

„Nu există niciun loc pentru Daesh în Irak”, a subliniat Al-Abadi în declarația sa la televiziune, folosind un acronim arab pentru Statul Islamic. „Plecați din țara noastră. Irakul este doar pentru irakieni”, a adăugat el.

Fallujah, la aproximativ 50 de kilometri vest de capitala Bagdad, a fost primul oraș irakian cucerit de Statul Islamic la începutul anului 2014, amintește DPA.