Premierul irakian a ordonat deschiderea Zonei Verzi, cartier al ambasadelor şi guvernului

Premierul irakian Haider al-Abadi a ordonat redeschiderea "Zonei verzi", un perimetru ultrasecurizat din Bagdad, unde se află sediul guvernului și numeroase ambasade, a indicat vineri biroul său, citat de AFP.

28 aug. 2015, 12:03
Premierul irakian a ordonat deschiderea Zonei Verzi, cartier al ambasadelor şi guvernului

Această măsură se înscrie în cadrul unei vaste campanii de reforme guvernamentale care vizează, în special, lupta împotriva corupției, ca reacție la săptămâni de proteste.

Șeful executivului irakian a cerut forțelor de securitate să facă „tot ceea ce este necesar pentru deschiderea Zonei verzi pentru cetățeni”, potrivit unui comunicat oficial. Acest anunț ar putea provoca îngrijorare în rândul ambasadelor SUA și Marii Britanii, situate în această zonă, considerată ca o garanție pentru securitatea lor. Chiar dacă atacurile au scăzut la Bagdad în raport cu primul semestru al anului 2014, atentatele vizează în continuare capitala irakiană, între care unele sunt revendicate de către gruparea jihadistă Statul Islamic.

„Zona Verde” este înconjurată de ziduri de beton înalte, protejată de tancuri, vehicule blindate și membri ai forțelor de elită de securitate, potrivit Agerpres.

Înainte de invazia Irakului de către coaliția condusă de Statele Unite în 2003, această zonă adăpostea palate somptuoase ale președintelui de atunci Saddam Hussein și ale altor responsabili ai regimului. După 2003, aceste palate au fost ocupate de forțele străine, apoi de noua clasă politică irakiană, acuzată astăzi de corupție generalizată.

Citeşte şi Numărul 2 în Statul Islamic a fost UCIS într-un atac aerian american în Irak

Premierul Abadi a dispus de asemenea redeschiderea străzilor închise din apropierea sediilor partidelor politice sau reședințelor unor personalități din Bagdad sau din provincie.Politicieni cunoscuți au închis aceste artere care duc la domiciliile lor sau la cele ale rudelor lor din Bagdad, în timp ce milițiile proguvernamentale au închis, de asemenea, unele rute, ceea ce face foarte dificil traficul în capitala irakiană.

Primul ministru a cerut de asemenea formarea unei comisii pentru examinarea condițiilor de vânzare și închiriere de proprietăți de stat și returnarea bunurilor imobiliare ilegal achiziționate. Aceste măsuri ar putea provoca o puternică rezistență în cadrul clasei politice irakiene care a profitat de aceste metode.
Parlamentul a aprobat la 11 august un plan de reforme, ce prevăd între altele reducerea de posturi ministeriale și scăderea drastică a numărului de gărzi de corp pentru înalții funcționari.