Premierul irakian, la Moscova pentru a cere ajutor în faţa Statului Islamic

Premierul irakian, Haider al-Abadi, a plecat miercuri într-o vizită la Moscova pentru a solicita un ajutor militar rus în fața jihadiștilor din gruparea Statul Islamic (SI) care au cucerit recent orașul strategic Ramadi, situat la mai puțin de 100 de kilometri de capitala Bagdad, scrie AFP.

20 mai 2015, 20:56
Premierul irakian, la Moscova pentru a cere ajutor în faţa Statului Islamic

Haider al-Abadi, în fruntea unei delegații importante, urmează să fie primit joi de președintele rus, Vladimir Putin, pentru a trece în revistă „relațiile dintre cele două țări, cooperarea din domeniul securității și sprijinul rus acordat forțelor irakiene de securitate pentru a combate terorismul”, a informat biroul prim-ministrului, potrivit Agerpres.

Această vizită de o zi intervine în momentul în care armata irakiană, cu ajutorul milițiilor șiite, pregătește o contraofensivă pentru a cuceri Ramadi, capitala provinciei majoritar sunnite Al-Anbar (vest), căzută duminică în mâinile SI.

Statele Unite, care conduc o campanie aeriană internațională contra SI pentru a ajuta armata irakiană, au anunțat că vor „reexamina” strategia lor în Irak după căderea orașului Ramadi.

Anul trecut, Rusia a livrat Irakului mai multe avioane de luptă de tip Suhoi ca ajutor în fața jihadiștilor din SI care dețin controlul asupra unor vaste regiuni din Siria și Irak.