Premierul irlandez Enda Kenny a propus un guvern de coaliţie cu rivalul său istoric, partidul Fianna Fail

Premierul irlandez în exercițiu Enda Kenny a propus formarea unui guvern de coaliție cu participarea formațiunii sale, Fine Gael, și a rivalului său istoric, Fianna Fail, a anunțat ministrul irlandez al agriculturii, Simon Coveney, unul dintre negociatorii partidului Fine Gael, relatează joi Reuters, citată de Agerpres.

07 apr. 2016, 06:27
Premierul irlandez Enda Kenny a propus un guvern de coaliţie cu rivalul său istoric, partidul Fianna Fail

Lider al Fine Gael, Kenny s-a întâlnit cu președintele Fianna Fail, Micheal Martin, pentru prima dată după scrutinul neconcludent din luna februarie, după ce parlamentul irlandez a eșuat, miercuri, în încercarea de a alege un nou prim-ministru, condiție esențială pentru formarea unui guvern.

”Taoiseach (prim-ministrul) i-a oferit oficial lui Micheal Martin un guvern de parteneriat deplin cu parlamentari independenți — o schimbare istorică și bună pentru Irlanda”, a scris Simon Coveney pe Twitter.

Mai mulți membri importanți ai Fianna Fail au exclus însă posibilitatea participării partidului lor la guvernare alături de Fine Gael.

Citeşte şi Coaliţia din Irlanda nu are voturi suficiente pentru a păstra guvernarea

În timpul votului de miercuri, Enda Kenny a obținut sprijinul a 51 de deputați (cu șase mai puțini decât la primul vot), în timp ce Micheal Martin a fost votat de 43 de parlamentari. Zece deputați au votat pentru Ruth Coppinger, o parlamentară socialistă reprezentând Alianța anti-austeritate, ea devenind prima femeie din istoria Irlandei ce candidează pentru postul de premier.

De această dată, liderul partidului de stânga naționalist Sinn Fein, Gerry Adams, nu s-a prezentat la vot, pe care l-a calificat drept ”simulacru”.

Alegerile legislative din 26 februarie nu au permis formarea unei majorități parlamentare la Dublin — Fine Gael a obținut 50 din cele 158 de mandate parlamentare, în timp ce Fianna Fail s-a plasat pe poziția a doua, cu 44 de locuri de parlamentar.