Premierul japonez Shinzo Abe va efectua o vizită la Pearl Harbour la sfârşitul lui decembrie

Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a anunțat luni că va efectua o vizită la Pearl Harbour cu ocazia deplasării sale în Hawaii pe 26 și 27 decembrie, pentru discuții cu președintele american Barack Obama, după vizita acestuia la Hiroshima în luna mai, transmit AFP și Reuters.

05 dec. 2016, 11:51
Premierul japonez Shinzo Abe va efectua o vizită la Pearl Harbour la sfârşitul lui decembrie

Abe va fi primul șef de guvern japonez care va merge la locul unde Japonia a atacat, prin surprindere, Statele Unite în dimineața zilei de 7 decembrie 1941, declanșând intrarea acestora în Al Doilea Război Mondial.

‘Voi merge la Pearl Harbour’, a declarat Shinzo Abe luni, în fața presei.

În urmă cu aproape 75 de ani, aviația japoneză a atacat baza navală americană de la Pearl Harbour, omorând mai mult de 2.400 de soldați și civili. În numai două ore, au fost scufundate sau avariate în jur de 20 de nave ale Flotei Pacificului și distruse 164 de avioane americane.

Japonia nu acordă o mare atenție marcării acestui eveniment, spre deosebire de importanța dedicată bombardamentelor atomice asupra orașelor sale Hiroshima și Nagasaki, în august 1945, înainte de capitulare.

În schimb, în SUA, unde 7 decembrie este marcată ca zi a memoriei, Pearl Harbor are o ridicată valoare simbolică, în timp ce tragediile de la Hiroshima și Nagasaki nu sunt comemorate oficial.

Cu toate acestea, Barack Obama a efectuat în luna mai o vizita istorica la Hiroshima, prima a unui președinte american în exercițiu în acest oraș martir.