Premierul Ludovic Orban anunţă că ne pregătim de un eventual val trei al pandemiei, aşteptat de specialişti în februarie

Premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul face eforturi pentru a se pregăti şi de un eventual val trei al pandemiei, prezis de unii specialişti pentru luna februarie.

16 nov. 2020, 20:42
Premierul Ludovic Orban anunţă că ne pregătim de un eventual val trei al pandemiei, aşteptat de specialişti în februarie
Premierul Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban anună al treilea val.  „Facem eforturi constante pentru a ne pregăti, pentru a face faţă şi mai bine. Puteţi vedea că am făcut progrese. Sigur, nu pot să zic că sunt progresele chiar la nivelul nevoilor, dar am făcut progrese pe linie”, a declarat Orban, referindu-se la creşterea capacităţii de testare, creşterea numărului de locuri la ATI, instroducerea de noi spitale în circuitul anti-COVID.

„În materie de alimentare cu oxigen facem eforturi constante. La Spitalul Colentina, consumul de oxigen a crescut faţă de luna iunie de 5 ori. Pe măsură ce se înfiinţează noi secţii de terapie intensivă trebuie să facem faţă creşterii consumului de oxigen. Nu ne dorim în situaţia să ajungem aproape de limită. Dacă oamenii înţeleg, putem să oprim creşterea numărului de cazuri şi de oameni care au nevoie de tratament la ATI”, a mai explicat Orban.

Incendiu Piatra Neamţ. Ludovic Orban: Luăm toate măsurile pentru a preveni o situaţie similară

Premierul Ludovic Orban: „Orice măsură de restricţii generează foarte multă opoziţie în societate. Noi ne-am asumat introducerea de noi restricţii, fiind în campanie electorală, tocmai pentru că este nevoie de noi restricţii pentru oprirea creşterii numărului de cazuri. Am luat decizia de carantinare peste tot unde a fost nevoie”.

Premierul Ludovic Orban : „Ar fi trebuit  mărit cuantumul amenzilor”

Premierul Ludovic Orban a spus, luni seara, după ce a vizitat, alături de primarul general Nicușor Dan, mai multe spitale din Capitală aflate în subordinea Primăriei Capitalei, că numărul infectărilor nu scade din cauza unei minorități care nu respectă regulile.

Cu siguranță ar fi trebuit (n.r. mărit cuantumul amenzilor). În perioada stării de urgență s-a văzut eficacitatea, însă amenzile ne-au fost anulate de CCR și au spus că doar Parlamentul poate decide ca acestea să fie mărite. Parlamentul a stabilit actualul nivel al amenzilor”, a spus Ludovic Orban. „Vreau să-i rog pe români să înţeleagă că este fundamentală respectarea regulilor de protecţie sanitară/ Fac apel să înţeleagă că este mult mai uşor să nu te îmbolnăveşti decât să treci prin boală”.

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat luni 4,931 de cazuri noi de persoane infectate cu noul coronavirus. De asemenea, au fost înregistrate în ultimele 24 de ore 149 de decese. La ATI sunt internaţi 1.187 de pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

”Până astăzi, 16 noiembrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 365.212 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 246.633 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi. În urma testelor efectuate la nivel naţional, faţă de ultima raportare, au fost înregistrate 4.931 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv”, indică datele transmise luni.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 5,6 în Bucureşti, în creştere. Cea mai mare rată a infectărilor este în Sibiu – 8,83, urmat de Cluj – 7,37, Timiş – 6,85, Ilfov – 6,83.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienţilor care erau deja pozitivi, 445 de persoane au fost reconfirmate pozitiv. Distribuţia pe judeţe a acestor cazuri o regăsiţi în tabelul de mai jos.

Până astăzi, 9.075 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 15.11.2020 (10:00) – 16.11.2020 (10:00) au fost raportate 149 de decese (86 bărbaţi şi 63 femei), ale unor pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, internaţi în spitalele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Olt, Prahova, Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Vrancea şi Municipiul Bucureşti.

Dintre acestea, 1 deces a fost înregistrat la categoria de vârstă 30-39 de ani, 4 decese la categoria de vârstă 40-49 de ani, 7 decese la categoria de vârstă 50-59 de ani, 36 decese la categoria de vârstă 60-69 ani, 50 decese la categoria de vârstă 70-79 ani şi 51 decese la categoria de peste 80 de ani.

141 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienţi care au prezentat comorbidităţi, 5 pacienţi decedaţi nu au prezentat comorbidităţi şi pentru 3 pacienţi nu au fost raportate comorbidităţi până în prezent.

În unităţile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 13.467. Dintre acestea, 1.187 sunt internate la ATI.

Până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 3.702.328 de teste. Dintre acestea, 11.266 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.499  în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 3.767 la cerere.

Pe teritoriul României, 47.397 de persoane confirmate cu infecţie cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.229 de  persoane se află în izolare instituţionalizată. De asemenea, 80.152 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituţionalizată se află 17 persoane.

În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 3.522 de apeluri la numărul unic de urgenţă 112.

Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, poliţiştii şi jandarmii au aplicat, în ziua de 15 noiembrie a.c., 9.930 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.988.595 de lei.