Premierul Ludovic Orban anunţă îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor şi concedieri în ministere

Premierul Ludovic Orban afirmă că guvernul va îngheţa indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică, pentru ca acestea să nu mai crească atunci când este majorat salariul minim. De asemenea, șeful guvernului anunță concedieri în sistemul public.
Romania TV
08 dec. 2019, 08:24
Premierul Ludovic Orban anunţă îngheţarea indemnizaţiilor demnitarilor şi concedieri în ministere

„Ştiţi foarte bine că veniturile, indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Şi ce decizie am luat? Se va majora salariul minim pe economie, să nu crească indemnizaţiile celor care deţin funcţii de demnitate publică”, a declarat Ludovic Orban duminică.

El a adăugat că pentru a pune în practică această decizie există două variante: fie vor fi incluse în cuprinsul legii bugetului de stat anumite reglementări specifice pentru exerciţiul bugetar, fie va fi emisă o ordonanţă de urgenţă „trenuleţ”, care cuprinde diferite măsuri ce sunt luate în perspectiva anului bugetar următor.

Orban a menţionat, de asemenea, că se are în vedere şi optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele fiind „suprapopulate”.

„Să ne aducem aminte că circula o glumă prin Parlament – Ministerul Dezvoltării a depopulat Teleormanul. Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate şi lucrul acesta poate să ducă şi la plecarea unor angajaţi din sistem, dar este normal. Gândiţi-vă că de la 1 ianuarie 2017 au fost angajaţi în sistemul public peste 60.000 de angajaţi noi, mă refer la guvernările PSD, dintre care foarte mulţi nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcţii publice, ci pur şi simplu au fost băgaţi pe uşa din dos, probabil cei mai mulţi pe bază de relaţii de rubedenie, pe bază de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relaţii mai degrabă personale decât pe baza unor criterii serioase de angajare în sectorul public”, a afirmat acesta.

Premierul a mai afirmat că este studiată foarte atent şi politica detaşărilor, dând ca exemplu Ministerul de Interne, unde susţine că sunt peste 1.000 de angajaţi detaşaţi în alte instituţii.

„Dacă Ministerul de Interne poate să îşi desfăşoare activitatea fără cei detaşaţi, să îi plătească pe cei detaşaţi instituţiile în care au fost detaşaţi, nu Ministerul de Interne. (…) S-a practicat o altă politică ciudată: au fost detaşaţi din sectorul privat în sectorul public, adică nu au parcurs o procedură de concurs, au fost detaşaţi din privat în sectorul public şi cred că nu vom mai perpetua această modalitate de a ocupa funcţii publice. Singura modalitate prin care un om poate să ocupe o funcţie publică trebuie să rămână concursul, iar concursul trebuie organizat în condiţii de transparenţă, de obiectivitate, pe baza unor proceduri corecte şi făcând cunoscute criteriile de selecţie către cei care vor să participe la concurs. Orice om care lucrează în sectorul public şi care nu îşi îndeplineşte atribuţiile pe care le are în fişa postului trebuie să înţeleagă că s-a schimbat situaţia în administraţia publică. Evaluarea activităţii funcţionarilor se va face exclusiv pe bază de rezultate, pe bază de viteza de soluţionare a problemelor”, a încheiat el.

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan a anunțat oficial TVA mai mare pentru toți. Guvernul reduce la două cote, una ajunge la 21%
Spynews
Alina Sorescu, profund afectată de o declarație a fostului soț, Alexandru Ciucu. Cât de deranjată a fost cântăreața: „El pleca des”
Bzi.ro
Imagini tulburătoare! Ultima apariție publică a lui Mihai Leu! Cum arăta fostul pugilist
Fanatik.ro
Cum a ajuns Ilie Bolojan să-și amendeze fosta soție. Femeia a implorat instanța să-i anuleze contravenția: ”Era târziu și ploua”
Capital.ro
Se schimbă permisul de conducere în România. UE ne obligă. Toți șoferii trec la acest document
Playtech.ro
Ce pensie vei avea după reţinerea CASS dacă acum iei 4.000 de lei? Ce se taxează, de fapt?
DailyBusiness
Guvernul a pus gând rău concediilor bugetarilor. Cine ar urma să mai primească vouchere de vacanță
Adevarul
„Legat de motocicletă și târât”. Kievul anchetează o posibilă execuție a unui prizonier de război
wowbiz.ro
Scene sfâșietoare au avut loc la spital, înainte ca Mihai Leu să moară: „Când am intrat la el în rezervă...”
Spynews
Ingredientul de 2 lei pe care trebuie să îl adaugi în cartofii la cuptor pentru a fi crocanți la exterior. Bucătarii profesioniști folosesc acest truc
Spynews
Cod galben de caniculă în România! 15 județe se topesc în orele următoare sub temperaturi extreme | HARTA
Evz.ro
Reguli usturătoare pentru permis. Cum sunt afectați românii
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Milionarul a petrecut noaptea cu o blondă, înainte să anunțe despărțirea de soție. S-a aflat cine e misterioasa femeie
kanald.ro
Ce se întâmplă cu pensiile și salariile românilor în 2026. Ilie Bolojan a făcut anunțul în urmă cu puțin timp
Cancan.ro
Medicul care l-a tratat pe Mihai Leu, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața sportivului: 'În final, a cedat și inima' 😢
Playsport.ro
Dacă ai mașina fabricată înainte de 2019, ar putea avea defecțiuni grave. Ce trebuie să faci rapid, conform RAR
Capital.ro
NU se mai eliberează buletin vechi. Decizia MAI pentru românii care schimbă cartea de identitate
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Imaginile durerii de la Hunedoara! Rămasă fără cuvinte, soția lui Mihai Leu a fost consolată de sute de oameni
stirilekanald.ro
Andreea s-a sinucis la doar 13 ani. Unchiul ei a găsit-o cu ștreangul de gât într-o pădure lângă casă: "S-ar fi certat cu prietenul ei"
Încep concedierile în rândul bugetarilor! Lista instituțiilor care vor reduce drastic personalul în perioada următoare
MediaFlux
Ordin la Casa de Pensii! Se schimbă calculul la vechimea în muncă
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Aparatul bugetar administrativ în România: instituţii, evoluţie şi recomandări