Premierul Marcel Ciolacu, prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului: Întâlniri cu liderii europeni Ursula Von der Leyen, Charles Michel şi Roberta Metsola UPDATE: „Am primit susţinere totală pentru aderarea la Schengen”

Programul premierului Marcel Ciolacu cuprinde, la ora 08:30, o viizită la Spitalul Militar Regina Astrid, unde au fost transferate pentru tratament două persoane rănite în exploziile de la Crevedia.

01 sept. 2023, 12:24
Premierul Marcel Ciolacu, prima vizită la Bruxelles de la preluarea mandatului: Întâlniri cu liderii europeni Ursula Von der Leyen, Charles Michel şi Roberta Metsola UPDATE: „Am primit susţinere totală pentru aderarea la Schengen”

UPDATE: Prima vizită oficială a premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles, după preluarea mandatului de şef al Executivului, a debutat printr-o întrevedere cu preşedintele Consiliului European (CE), Charles Michel.

Cei doi oficiali s-au întâlnit în jurul orei 10.30, fiind primul dintre momentele importante care se vor desfăşura pe parcursul zilei. Potrivit programului oficial, în jurul orei 12.00 premierul Ciolacu va avea o întrevedere cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul CE, Celine Gauer.

”Președintele Consiliului European, Charles Michel, mi-a reconfirmat astăzi, susținerea sa totală pentru aderarea României la spațiul #Schengen. Domnia sa este unul dintre marii prieteni ai țării noastre și i-am mulțumit pentru suportul său constant, ferm și plin de energie. Am căzut de acord că o decizie legitimă, în favoarea României reprezintă cel mai bun antidot pentru a detensiona actualul cumul de factori care ar putea avansa euroscepticismul în zona de est a continentului.

Președintele Charles Michel a mulțumit României și pentru spriinul puternic oferit de țara noastră Ucrainei și Republicii Moldova. Este dovada că românii probează cu fapte ce înseamnă soldaritatea! De aceea, sper că și Europa va proba, printr-o decizie în favoarea României pe tema Schengen, că #solidaritatea europeană există și în realitate, nu doar în declarațiile oficiale!”, a spus Marcel Ciolacu.

UPDATE. Premierul Marcel Ciolacu i-a vizitat, în această dimineață, pe cei doi pompieri răniți în exploziile de la Crevedia și aflați pentru tratament la Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles.

„M-am bucurat să văd că starea de sănătate a unuia dintre pompierii noștri, un tânăr de 22 de ani, evoluează bine. A fost detubat și urmează să iasă de la secția ATI. Am vorbit cu el și l-am îmbărbătat să treacă cu bine peste această tragedie. Așteptăm vești bune și despre starea de sănătate a celui de-al doilea pompier român îngrijit la Spitalul militar din Bruxelles. Am vorbit cu soția lui, am încurajat-o și am asigurat-o de tot sprijinul nostru. Le doresc sănătate multă pompierilor noștri răniți și îi așteptăm cu bine acasă”, a afirmat prim-ministrul.

Șeful Executivului a vorbit și cu membrii familiilor care îi însoțesc pe cei doi pacienți români și i-a asigurat de susținerea Guvernului pentru ca pompierii răniți să primească cele mai bune îngrijiri medicale, iar familiile, susținere, inclusiv financiară, pentru a le fi alături pe perioada tratamentului.

Premierul României a discutat, de asemenea, cu medicii și conducerea Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles.

„Sunt profund recunoscător medicilor și întregii echipe medicale a Spitalului militar Regina Astrid din Bruxelles! I-am felicitat pentru răspunsul rapid oferit României, pentru înaltul profesionalism, umanitatea și pasiunea pentru îngrijirea pacienților. România apreciază enorm acest sprijin și este recunoscătoare pentru modul exemplar în care sunt tratați pacienții români!”, a menționat premierul Marcel Ciolacu.

Vizita premierului la Spitalul militar Regina Astrid a avut loc în contextul deplasării la Bruxelles, în perioada 31august – 1 septembrie, unde va avea întrevederi cu mai mulți înalți oficiali europeni.

Amintim faptul că 12 pacienți cu arsuri grave pe o suprafață corporală cuprinsă între 10 și 80% sunt tratați în unități medicale din afara țării –  în Belgia (2 pacienți), Italia (2 pacienți), Austria (3 pacienți), Germania (4 pacienți) şi Norvegia (1 pacient), în condițiile în care  la scurt timp după producerea exploziilor a fost activat Mecanismul european de protecție civilă pentru transferul persoanelor rănite  în exploziile de la  Crevedia, în unități medicale din străinătate.

Pacienții tratați în unități medicale din străinătate, precum și cei tratați în spitale din România vor putea fi însoțiți de membri ai familiei. Aceștia vor primi sprijin financiar pentru a le putea fi alături răniților pe perioada spitalizării, potrivit deciziilor stabilite în ședința de Guvern din 31 august 2023.

Premierul Marcel Ciolacu merge, vineri, în prima vizită la Bruxelles, de la preluarea mandatului. Şeful Executivului se va întâlni cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, preşedintele Consiliului European, Charles Michel şi preşedinta PE, Roberta Metsola dar şi cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer. Premierul îi va vizita şi pe cei doi răniţi din explozia de la Crevedia transferaţi în capitala Belgiei.

]Marcel Ciolacu  va discuta, printre altele, despre reformele asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Prim-ministrul se va întâlni cu preşedinta Comisiei Europene (CE), Ursula Von der Leyen, cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, precum şi cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force) din cadrul Comisiei Europene, Celine Gauer.

„România este stabilă politic şi economic, are a doua cea mai mare creştere economică între statele membre ale Uniunii Europene, puternic susţinută de investiţiile străine directe. Vom menţine dinamica economiei româneşti şi încrederea investitorilor prin reformele pe care le facem în domeniile esenţiale. Aceste reforme sunt asumate atât prin Programul de Guvernare, cât şi prin PNRR, ceea ce arată determinarea fermă a Guvernului României de a le implementa cu sprijinul partenerilor europeni şi în beneficiul României şi al românilor”, a transmis premierul Marcel Ciolacu, înainte de vizita sa de la Bruxelles.

EXCLUSIV Ce mașini dețin miniștrii Guvernului Ciolacu. Șoferii executivului conduc de la mașini clasice și „ursuleți” până la preaiubitul Volkswagen Passat
Vineri dimineaţă, şeful Executivului va merge la Spitalul Militar ”Regina Astrid” din Bruxelles, unde au fost transferate pentru tratament două persoane rănite în exploziile de la Crevedia.

La ora 10:30, şeful Executivului va avea o întrevedere cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Sediul Consiliului European iar la ora 12:00  o întrevedere cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer, la Sediul Comisiei Europene.

La ora 14:00, Marcel Ciolacu are o întrevedere cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la sediul Parlamentului European.

Premierul se va întâlni, la ora 15:30, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen iar la ora 17:00 va susţine o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că joi va pleca la Bruxelles pentru a se întâlni cu oficiali europeni şi a precizat că este decis să nu renunţe la vreo reformă şi să livreze ceea ce şi-a asumat. El consideră că eforturile financiare deosebite făcute de România în acest an pentru susţinerea Ucrainei şi Republicii Moldova vor fi recunoscute de către Comisia Europeană.

Marcel Ciolacu pleacă la Bruxelles: „Sunt decis să nu renunț la vreo reformă, sunt dispus să îmi pun pe masă mandatul de premier”
“Trebuie să depăşim însă toate aceste situaţii complicate şi să ducem România înainte, iar drumul ţării înseamnă astăzi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administraţia şi investim miliarde de euro în transport, energie, educaţie, sănătate, agricultură, digitalizare. După amiază voi pleca la Bruxelles unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esenţiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe. Sunt decis să nu renunţ la vreo reformă şi să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei şi vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României. Aşa că astăzi vreau, împreună cu tot cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul trei”, a declarat Marcel Ciolacu, joi, la începutul şedinţei de Guvern.