Premierul Moldovei, la Bucureşti: „Trecem printr-o situaţie tensionată. Cu Plahotniuc sunt doar coleg de partid”

Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a declarat marti, la Bucuresti, ca "sunt de inteles sentimentele" miilor de oameni care au protestat la Chisinau in ultimele zile, in conditiile in care "oamenii aveau tot dreptul sa fie nemultumiti, pentru ca astea erau rezultatele" ultimelor guvernari.

26 ian. 2016, 10:32
Premierul Moldovei, la Bucureşti: „Trecem printr-o situaţie tensionată. Cu Plahotniuc sunt doar coleg de partid”

„Trecem printr-o situatie tensionata”, a spus Pavel Filip, intr-o conferinta comuna de presa cu omologul sau roman, Dacian Ciolos, invocand „presiunea teribila din partea socialistilor care au ca obiectiv alegerile anticipate”. Pavel Filip a spus ca „sunt de inteles sentimentele celor care protesteaza sincer” si a considerat protestele „utile”, in conditiile in care „presiunile societatii civile de fapt mobilizeaza guvernul, il face sa nu fie relaxat, sa munceasca mai mult”.

„Incercam sa asiguram un dialog permanent cu protestatarii”, a declarat Filip, care a precizat insa ca „nu sunt in dimensiunea executiva alegerile anticipate”.

Premierul Moldovei a promis ca guvernul pe care il conduce este „determinat sa demonstreze concret ca e un guvern pro-european, calificativ compromis intr-o masura de clasa politica de la Chisinau”.

„Cu domnul Plahotniuc doar suntem colegi de partid”

Pavel Filip a mai spus că este „omul responsabilității” și că printre principalele priorități ale Guvernului său se numără adoptarea strategiei de reformă în justiție și de luptă împotriva corupției.

Sunt omul responsabilității. Cu domnul Plahotniuc (Vlad Plahotniuc — n.r.) doar suntem colegi de partid. Sunt un om rațional și, atunci când am acceptat să îmi asum această funcție, împreună cu colegii mei din Cabinetul de Miniștri am fost conștienți de criza financiară și politică din Republica Moldova și atunci mi-am dat seama foarte bine că, dacă nu mergem pe calea reformelor, dar nu doar declarativ, astfel încât aceste reforme să fie resimțite în Chișinău, de cetățenii Republicii Moldova dar și de partenerii noștri externi, această clasă politică nu mai are vreo șansă”, a afirmat Filip

El a adăugat că, într-o primă etapă, trebuie făcute „optimizări pentru bugetul Republicii Moldova” astfel încât să se depășească perioada de criză.

„Prioritar este deja aprobată strategia reformei în justiție și lupta împotriva corupției. Este adevărat că acest pachet de legi a fost tergiversat până acum. Avem toată determinarea ca o parte (dintre legi — n.r.) care mai sunt la guvern să fie aprobate chiar în primele ședințe de guvern. Celelalte, care sunt în Parlament, precum ar fi Legea Procuraturii care a fost dezbătută foarte mult și nu a putut fi aprobată pentru că au venit cu foarte multe modificări, de această dată am asigurarea majorității parlamentare că va fi votată în varianta originală care a fost transmisă Parlamentului”, a mai susținut Pavel Filip.

Premierul moldovean efectuează marți o vizită la București.