Premierul Nicolae Ciucă a anunţat reintroducerea şomajului tehnic în România. Cine va putea beneficia de acest ajutor – DOCUMENT

România reintroduce şomajul tehnic. Acest tip de sprijin va fi asigurat din bugetul asigurărilor pentru şomaj în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.

19 ian. 2022, 11:57
Premierul Nicolae Ciucă a anunţat reintroducerea şomajului tehnic în România. Cine va putea beneficia de acest ajutor – DOCUMENT

UPDATE: „Astăzi în şedinţa Guvern am propus spre aprobare şi a fost şi aprobată o ordonanţă de urgenţă care cuprinde măsuri de protecţie socială atât pentru angajaţi, cât şi pentru angajatori, dar şi pentru ceilalţi profesionişti, mă refer aici la sportivi, antrenori şi alte categorii de liberi profesionişti. În această ordonanţă am reintrodus, practic, acordarea şomajului tehnic şi reglementăm aceste noi măsuri de protecţie socială atât de necesare pe această perioadă, când, din cauza situaţiei pandemice, există riscul de a suspenda, limita sau chiar întrerupe activitatea. Este acea indemnizaţie de şomaj de 75% din salariul aflat în plată, dar nu mai mult de salariul 75% din salariul mediu brut pe ţară folosit la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2022 „, a declarat Marius Budăi, miercuri, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

Ministrul a apreciat aprobarea actului normativ, subliniind că a existat şi o solicitare în acest sens în cadrul Consiliului Naţional Tripartit din partea partenerilor sociali.

El a precizat, întrebat în acest sens, că respectarea prevederii privind acordarea şomajului tehnic va fi monitorizată prin controale efectuate de Inspecţia Muncii.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că va fi adoptată o Ordonanţă de Urgenţă privind reintroducerea şomajului tehnic. Indemnizaţia va fi acordată până la 31 martie 2022, în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă.

„Vom adopta o ordonanţă de urgenţă prin care vom reintroduce acordarea şomajului tehnic şi reglementarea de noi măsuri de protecţie socială pentru angajaţi astfel încât să asigurăm păstrarea locurilor de muncă şi susţinerea unor sectoare economice. Măsura se introduce în contextul suspendării sau limitării unor activităţi economice din cauza COVID-19”, a anunţat premierul Nicolae Ciucă înainte de şedinţa de Guvern.

Citeşte şi: Protest la ALRO Slatina după decizia conducerii de a trimite în şomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi

Din 2022 indemnizatia de somaj tehnic va fi in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2022.

„Vorbim despre acordarea unei indemnizaţii în cuantum de 75% din salariul de bază pentru postul ocupat, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut prevăzut de legea bugetului pe 2022. Acest tip de sprijin va fi asigurat din bugetul asigurărilor pentru şomaj până la 31 martie 2022 în situaţia suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, pe perioada stării de alertă”, a explicat Nicolae Ciucă.

Şomajul tehnic se aplică și pentru profesioniști, persoane care obțin venituri din drepturi de autor și salariații cărora li s-a redus timpul de muncă, prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare.

Alte categorii de persoane care realizează venituri și care beneficiază de șomaj tehnic pe perioada întreruperii activității din cauza pandemiei:

– profesioniști reglementați de art. 3 alin. (2) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare;
– persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturile de autor și drepturile conexe, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– persoanele care au încheiate convenții individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, cu modificările ulterioare.

OUG-2 (1)

În ultimul an, mai multe mari companii din România au decis trimiterea angajaţilor în şomaj tehnic, în special în industria auto.