Protest la ALRO Slatina după decizia conducerii de a trimite în şomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi

Este din nou revoltă la ALRO Slatina. Sute de angajați protestează după ce compania a anunțat că anumite activități se vor închide din cauza prețului crescut la energia electrică. Peste 1000 de angajați vor fi trimiși în șomaj tehnic.

06 ian. 2022, 15:49
Protest la ALRO Slatina după decizia conducerii de a trimite în şomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi

Angajaţi ai producătorului de aluminiu Alro Slatina protestează joi în faţa sediului Prefecturii Olt, faţă de închiderea unor activităţi din cadrul companiei, pe fondul creşterii preţului energiei.

„Atragem din nou atenţia factorilor de decizie că odată închise procesele de producţie, fie şi parţial, redeschiderea lor este extrem de costisitoare. Astfel, dacă nu se găsesc rapid soluţii pentru continuarea activităţii, locurile de muncă pierdute au toate şansele să rămână pierdute, cu toate consecinţele ce decurc de aici: sărăcie şi şomaj, pierderea de competenţe formate, efecte economice în lanţ în regiune”, a declarat preşedintele CNS Cartel ALFA, Bogdan Hossu.

Citeşte şi: Imagini hilare în Slatina. ”Dorel” a încercat să scape de apa de pe stradă cu lopata! – VIDEO

Sindicaliştii cer Guvernului să se „implice de urgenţă în stoparea închiderii SC Alro SA Slatina, în identificarea şi adoptarea de măsuri care să protejeze economia în contextul evoluţiei preţurilor la energie”.

Citeşte şi: Protest al salariaţilor INS. Statisticienii, nemulţumiţi de nerespectarea legii de salarizare, cer salarii mai mari

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că Alro Slatina va avea sprijinul său, menţionând că s-a întâlnit cu liderii sindicali pentru a le transmite că îi va sprijini să reia producţia.

„Alro Slatina va avea parte de sprijinul meu! Astăzi am avut o întâlnire cu liderii sindicatului Liber Alro, Sindicatul Prelucrarea Aluminiului şi Sindicatul Alroproduct pentru a le transmite că îi voi sprijini să reia producţia. Totodată, alături de colegii din Guvern la sfârşitul anului am modificat cadrul legislativ cu privire la posibilitatea încheierii contractele Bilaterală bursiere şi extrabursiere. Mai mult chiar, companiile producătoare de stat au obligaţia ca minim 40% din producţie să o vândă în afara pieţelor PZU, ID şi echilibrare astfel încât va fi energie disponibilă pentru consumatorii industriali. În plus, vom asigura o predictibilitate a preţului pe termen lung”, a afirmat ministrul Energiei, Virgil Popescu, într-o postare pe Facebook.

Producătorul de aluminiu Alro a anunţat, în 28 decembrie, că activitatea de producţie a aluminiului primar se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, ca urmare a creşterii preţului la gaze şi energie electrică. De asemenea, compania va implementa măsuri de reducere a costurilor şi de eficientizare a activităţii.

„Se naşte un fenomen imposibil de oprit, şi anume trimiterea a peste 1.300 de angajaţi în şomaj tehnic, oferindu-le acestora şi familiilor lor sărăcie, pentru că nu va mai fi posibilă angajarea lor şi redeschiderea capacităţilor închise, chiar dacă conducerea declarativ o face, întrucât investiţiile pentru repornire sunt de ordinul sutelor de milioane de dolari”, acuzau sindicaliştii la finalul anului trecut.