Premierul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de Control să verifice achiziţiile de teste de salivă pentru şcoli

Gestul premieruui Ciucă vine după ce au existat mai multe probleme, atât cu livrarea, cât şi cu calitatea testelor de salivă pe care elevii le folosesc pentru a avea acces la orele de curs.

13 dec. 2021, 19:20
Premierul Nicolae Ciucă a dispus Corpului de Control să verifice achiziţiile de teste de salivă pentru şcoli

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dispus Corpului de Control al Guvernului să demareze o acțiune de documentare privind achizițiile de teste de salivă la Oficiul National pentru Achizitii Centralizate si Inspectoratul General pentru Situații de Urgență”, a transmis luni Guvernul României.

Majoritatea unităţilor de învăţămât din ţară nu au avut, luni, teste disponibile pentru testarea elevilor, iar în multe acestea nu au fost distribuite nici în cursul zilei.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a anunţat, în curzul zilei de duminică, primirea unei tranşe de două milioane de teste rapide antigen din salivă, din partea unei societăţi care avea ca termen de livrare data de 20 decembrie.

Secretarul de stat Raed Arafat,îa explicat că Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) a încheiat acorduri-cadru pentru teste din salivă care să fie distribuite în şcoli, iar IGSU încheie contractele subsecvente cu furnizorii.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a explicat şi sincopele în furnizarea testelor din salivă prin faptul că unii dintre furnizorii de teste au refuzat să semneze contractele subsecvente pentru livrarea testelor, în timp ce alţii cer preţuri de câteva ori mai mari decât cel mai mic preţ.

Citeşte şi: Florin Cîţu: Nu la coaliţie se face bugetul. Există resurse şi capacitate în Guvern. Dacă e nevoie, Parlamentul lucrează şi după 25 decembrie

„Vreau să explic această situaţie, pentru că am auzit foarte multe chestii comentate, şi acuze, şi una şi alta. Trebuie să înţelegem un lucru: la DSU, la IGSU noi avem un rol pe partea logistică, stocurile strategice, ONAC-ul care este Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate, care nu este la DSU sau la IGSU, face negocierea, acordul-cadru, tot, care se fac transparent, se publică, dar pe durate mult mai scurte şi după care IGSU semnează doar contractele subsecvente, receptează, validează ce a receptat şi distribuie pe baza solicitărilor Ministerului Educaţiei, Ministerului Sănătăţii, sau oriunde sunt indicaţiile de distribuire. Acest lucru noi l-am făcut de la începutul pandemiei, este un rol la nivelul protecţiei civile să sprijine autorităţile pentru că avem o parte logistică semnificativă care putem prin ea să facem acest oficiu”, a explicat Raed Arafat, joi seară, la Digi 24.

Joi, ministrul Educaţiei anunţa că inspectoratele din ţară au disponibile doar jumătate dintre testele necesare pentru această sptămână.  Testrarea ar trebui să se facă luni şi joi, însă autorităţile au anunţat că, în această săptămână, se va face în zilele de marţi şi vineri.

”Testarea elevilor nu a fost suspendată şi nu a fost luată în discuţie această posibilitate”, a transmis Guvernul.

Citeşte şi: Şedinţă a Coaliţiei PSD – PNL – UDMR. Ciolacu, despre bugetul pe 2022: Va fi adoptat până pe 24 decembrie, ori la sfârşitul lui ianuarie într-o sesiune extraordinară a Parlamentului


loading...
Partenerii noștri