Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air: „Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturi”

Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air şi spune că trebuie deblocată situaţia suspendării zborurilor Blue Air, întrucât ”nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară”.

06 sept. 2022, 17:54
Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air: „Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturi”

Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air. Acesta a afirmat, marţi, că a discutat cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, după ce Blue Air a anunţat suspendarea zborurilor. Prim-ministrul a cerut soluţii pentru a debloca situaţia, pentru că ”nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară”.

Premierul Nicolae Ciucă discută marți seară, în ședință online, cu miniștrii mediului, transporturilor și autoritățile implicate în gestionarea situației cetățenilor români afectați de oprirea zborurilor Blue Air, transmit reprezentanții Guvernului.

Citeşte şi: Blue Air nu se retrage din piaţă. CEO Cristian Rada: „Îi asigur pe cei 700.000 de clienţi că nu vor avea probleme cu vacanţele”

Premierul Nicolae Ciucă intervine în scandalul Blue Air

Premierul a precizat că este vorba despre 3.000 de români. Întrebat dacă vor exista consecinţe, premierul a afirmat: ”Am vorbit cu domnul ministru, aşa cum am spus, şi urmează să analizăm şi să luă o decizie”, potrivit News.ro.

Compania aeriană low-cost Blue Air a anunţat, marţi, că sistează toate zborurile programate a pleca de pe aeroporturilor din România, până luni, 12 septembrie 2022, acuzând Ministerul Mediului că a pus poprire pe toate conturile companiei Blue Air Aviation.

Datorită unei situații neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până Luni, 12 Septembrie 2022”, a informat compania.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declarațiile publice și instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spațiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Româm, respectiv Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la:

– Distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete;

– Creșterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societății Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condițiile popririlor tuturor conturilor societății);

– Blocarea tuturor discuțiilor purtate la Londra de acționariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiții interesate în intrarea în acționariatul Blue Air și sprijinirea societății în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăți din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”, susțin reprezentanții companiei.

Declarațiile și acțiunile iresponsabile ale unui reprezentant al Statului Român, precum și decizia intempensivă de blocare a tuturor conturilor bancare ale societății, au adus Blue Air în situația nedorita de a își reduce operațiunile pentru perioada imediat următoare, cu scopul de a facilita finalizarea analizei impactului din partea investitorilor și al obținerii autorizațiilor necesare în vederea discuțiilor cu investitorii”, încheie reprezentanții companiei, fără a preciza motivul pentru care au fost blocate conturile.