Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru europarlamentarii români de la Bruxelles: „Să nu fim vocali împotriva Olandei!”

Nicolae Ciucă și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, au purtat discuții cu europarlamentarii români de la Bruxelles, în cadrul cărora premierul României le-a spus ”să nu fim vocali împotriva Olandei”, potrivit unor surse care au luat parte la întâlnire.

27 oct. 2022, 17:52
Premierul Nicolae Ciucă, mesaj pentru europarlamentarii români de la Bruxelles: „Să nu fim vocali împotriva Olandei!”

”Să nu le zicem nimic, așa e bine. Și abia după 2023 să avem o altă abordare”, le-ar fi transmis Nicolae Ciucă europarlamentarilor.

Pe 20 septembrie, parlamentul olandez a solicitat guvernului de la Haga să nu facă „niciun pas ireversibil” în privința aderării României și a Bulgariei la Schengen până când nu efectuează „investigații suplimentare în ceea ce privește supravegherea frontierelor” de către cele două țări.

„Rezoluția de la Haga este o ușă deschisă” pentru România, le-a spus Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, europarlamentarilor. El a explicat că rezoluția parlamentarilor olandezi a fost cerută de premierul olandez, Mark Rutte, pentru a nu fi solicitată de extremiști. ”Să îl lăsăm pe Rutte, să nu transformăm subiectul într-unul de politică internă în Olanda”, ar mai fis spus Aurescu.

Premierul Ciucă și Aurescu le-ar fi dat asigurări europarlamentarilor că Cehia, care deține președinția Uniunii Europene, va introduce subiectul aderării României la Schengen pe ordinea de zi a Consiliului dacă România va solicita acest lucru.

Guvernul României a anunțat că premierul Nicolae Ciucă a avut ”o discuție foarte aplicată cu europarlamentarii români, reconfirmare a faptului că, indiferent de opțiunea politică, avem în comun prioritățile României europene”.