Premierul Olandei Mark Rutte a venit în România. Are programată o vizită cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă la Centrul de instruire NATO de la Cincu

Premierul Olandei, Mark Rutte, efectuează miercuri o vizită în România. Vizita este extrem de importantă în contextul discuţiilor legate de aderarea României la Schengen, Olanda fiind un opozant al admiterii României.

12 oct. 2022, 09:09

Premierul Olandei vine în România. Mark Rutte va efectua, alături de preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Nicolae Ciucă, o vizită la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” de la Cincu, judeţul Braşov. De asemenea, sunt programate întrevederi ale celor trei oficiali, dar şi convorbiri în plenul delegaţiilor oficiale.

„Premierul Rutte va călători în România miercuri, 12 octombrie 2022, pentru a vizita personalul militar olandez care participă la forţa NATO şi pentru a se întâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Nicolae Ciucă. Întâlnirea cu preşedintele Iohannis şi premierul Ciucă va avea loc la baza militară din Cincu. Se va discuta despre cooperarea militară dintre Olanda şi România. În cadrul întâlnirii vor fi discutate şi subiecte actuale precum cele mai recente evoluţii privind războiul din Ucraina şi energie”, a transmis Guvernul olandez.

Citeşte şi: Marcel Ciolacu îi cere premierului Olandei să accepte România în Spațiul Schengen: „Suntem europeni loiali”

Conform programului oficial, la 15.30, Mark Rutte se va întâlni cu preşedintele Iohannis şi cu premierul Ciucă la Sala de Consiliu – Sala Hărţilor, Centrul Naţional de Instruire Întrunită, „GETICA”, de la Cincu, fiind apoi programate întrevederi ale delegaţiilor, întâlniri cu militarii, intervenţii ale preşedintelui Klauss Iohannis, premierului Nicolae-Ionel Ciucă şi premierului Regatului Ţărilor de Jos, Mark Rutte, iar la 17.30 vor avea loc declaraţii de presă comune.

Citeşte şi: Iohannis confirmă că premierul Mark Rutte vine să viziteze trupele olandeze de la Cincu: Îndeplinim din 2011 toate condițiile tehnice pentru intrarea în Schengen

Premierul Olandei se va întâlni şi cu cei aproximativ 200 militarii olandezi staţionaţi la baza militară din Cincu şi care fac parte din noul „grup de luptă” al NATO, condus de Franţa. Soldaţii olandezi vor fi staţionaţi la Cincu pentru aproximativ un an.

Olanda este ultimul stat care nu şi-a precizat clar poziţia faţă de dorinţa României de a intra, în 2022, în spaţiul Schengen. Ambasadorul Olandei la Bucureşti a precizat pentru Europa Liberă că în acest moment ţara pe care o reprezintă nu are informaţii din care să reiasă un răspuns de acceptare a aderării României în spaţiul Schengen.

„Poziţia olandeză cu privire la extinderea Schengen este simplă: atunci când cerinţele sunt îndeplinite, aderarea este posibilă. Pentru a putea evalua acest lucru, avem nevoie de informaţii actualizate din partea Comisiei Europene cu privire la toate domeniile relevante pentru deciziile politice privind aderarea la Schengen”, a transmis ambasadorul olandez.

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, la Praga, că „sunt șanse” ca România să aderare la Spațiul Schengen. „Nevoia de unitate in Europa a devenit mult mai clara dupa invazia Rusiei in Ucraina”, a completat şeful statului.

„Există această posibilitate, dar garanția nu există încă. Pe de altă parte, este bine să se știe că ne implicăm cu toții pentru a reuși acest lucru: și eu, și Guvernul, și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, MAI lucrează intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, pentru că nevoia de unitate în Europa a devenit şi mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei şi asta se poate realiza dacă România, Bulgaria şi Croaţia vor deveni membre în Spaţiul Schengen”, a spus preşedintele Klaus Iohannis, de la Praga.