Premierul olandez este laş. Nu merge în PE să dea explicaţii despre site-ul ce discriminează românii

Mark Rutte nu va merge marţi la Strasbourg pentru a da explicaţii Parlamentului European de ce guvernul său nu s-a distanţat de site-ul lansat de Partidul Libertăţii (PVV) împotriva imigranţilor est-europeni.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 10:43
Premierul olandez este laş. Nu merge în PE să dea explicaţii despre site-ul ce discriminează românii

Eurodeputaţii au ajuns la concluzia că site-ul partidului populist al lui Geert Wilders „incită la ură şi discriminare”. Cu toate acestea, premierulm olandez Mark Rutte nu va merge la Strasbourg să dea explicaţii în această problemă.

Drept scuze, Rutte a informat indirect că ar avea o agendă de lucru foarte încărcată şi consideră că problema site-ului discriminatoriu la adresa riomânilor şi a altor est-europeni din ţări membre ale UE nu ar fi o chestiune urgentă.Pe de altă parte, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o în data de 1 martie cu preşedintele PE, Martin Schultz, Rutte a afirmat că „site-ul este o iniţiativă a unui partid politic, nu a Cabinetului” său.

Premierul olandez s-a înşelat dacă a crezut că Uniunea Europeană va înţelege situaţia în care partidul lui Geert Wilders „tolerează” Guvernul său minoritar fără a face parte din coaliţie, comentează Radio Netherlands, citat de Mediafax.

După întâlnirea cu Rutte, Schulz a comentat: „În Olanda, Mark Rutte nu poate supravieţui fără Partidul Libertăţii al lui Geert Wilders. În Europa, el susţine că nu are nici o legătură cu Wilders. Nu puteţi menţine această poziţie, este inacceptabil”.

Rutte este perceput în Europa ca lipsit de tărie şi de tact. În Olanda, el poate scăpa cu explicaţia că site-ul este problema PVV, dar trebuie să realizeze că audienţa europeană ar putea să nu aprecieze această poziţie. Europenii nu pot înţelege de ce el zâmbeşte atât de mult şi nu are curajul să apară în faţa lor, apreciază postul de radio olandez.

Mark Rutte ratează o oportunitate importantă la Strasbourg. Relaţiile Olandei cu Europa de Est s-au „răcit” considerabil, exporturile în regiune sunt ameninţate, conform comunităţii de afaceri olandeze. Un ziar ungar a cerut deja boicotarea mărcii de bere Heineken, iar un proiect comun între porturile Rotterdam (Olanda) şi Constanţa (România), în valoare de un miliard de euro anual, este revizuit din cauza furiei privind site-ul PVV, precizează postul de radio.