Premierul olandez îşi apără în continuare site-ul PVV împotriva imigranţilor

Mark Rutte a refuzat luni să adopte o poziţie privind site-ul împotriva imigranţilor est-europeni lansat de partidul de extremă-dreapta PVV, precizând că "nu este site-ul Guvernului".

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 06:45
Premierul olandez îşi apără în continuare site-ul PVV împotriva imigranţilor

„Nu vom adopta o poziţie, este vorba despre site-ul unui partid, nu de site-ul Guvernului”, le-a declarat Mark Rutte jurnaliştilor, în timpul unei deplasări la Biezenmortel, în sudul Olandei.
Rutte ţine cu dinţii de site-ul care îi înfierează pe imigranţii din Europa de Est, între care şi pe români.  Pe acest site al Partidului Libertăţii (PVV) al lui Geert Wilders  olandezii  sunt îndemnaţi să semnaleze „dificultăţi” pe care le întâmpină din cauza afluxului de imigranţi din Europa de Est.

„Ai probleme cu persoane din Europa Centrală şi de Est? Ţi-ai pierdut locul de muncă în faţa unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Vrem să ştim”, afirmă PVV pe pagina de primire a acestui site deschis miercuri. PVV, care susţine Guvernul de centru-dreapta al lui Mark Rutte în Parlament, cunoscut ca fiind eurosceptic şi critică virulent ajutoarele acordate Greciei.

„O singură privire este suficientă pentru a vedea că acesta nu implică strângerea faptelor, aşa cum susţine Wilders, ci este vorba despre alimentarea sentimentelor negative îndreptate în mod specific împotriva persoanelor care provin din Europa Centrală şi de Est”, a reacţionat luni deputatul laburist olandez Frans Timmermans, din cadrul formaţiunii PvdA. „Este ruşinos şi trist că premierul Mark Rutte a ales să păstreze tăcerea”, a adăugat el.

Demersul PVV a generat reacţii numeroase pe Internet, site-ul propolen.nl propunând utilizatorilor să-şi exprime sprijinul pentru comunitatea poloneză. Alte site-uri, care denunţă de asemenea iniţiativa PVV, le propun olandezilor să reclame „noii bogaţi”, alcoolicii sau pierderea locului de muncă în favoarea unui „olandez”.

Ambasadorii unui număr de zece state din Europa de Est în Olanda urmau să trimită luni o scrisoare de protest Parlamentului olandez, potrivit ambasadei Poloniei la Haga.

Comisia Europeană (CE) a denunţat vineri site-ul PVV, apreciind că „este total opus principiilor” libertăţii şi liberei circulaţii a persoanelor în Europa.