Premierul Orban: „CCR efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului. Dacă erau de la PSD, votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia”

Ludovic Orban a criticat miercuri din nou Curtea Constituţională, despre care susţine că "a funcţionat în multe perioade ca a treia cameră a Parlamentului” şi a reafirmat intenţia PNL de a face o reformă constituţională care să vizeze modul de funcţionare a CCR.

02 dec. 2020, 22:34
Premierul Orban: „CCR efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului. Dacă erau de la PSD, votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia”

Premierul Ludovic Orban a declarat că partidul pe care îl conduce va susţine o reformă constituţională, amintind din nou despre intenţia PNL de a schimba modul de funcţionare a Curţii Constituţionale, despre care Orban susţine că a funcţionat în unele momente precum o a treia cameră a Parlamentului.

„România are nevoie de o reformă constituţională, sunt câteva lucruri care în mod clar trebuie îndreptate. Noi suntem angajaţi în transpunerea în Constituţie a modificărilor necesare în urma referendumului convocat de preşedintele Klaus Iohannis în domeniul justiţiei.

De asemenea, în proiectul de revizuire a Constituţiei noi am inclus iniţiativa cetăţenească Fără Penali, astfel încât să nu mai poată să deţină funcţii publice sau funcţii de demnitate publică persoane care au fost condamnate. Evident, e necesară o modificare legată de funcţionarea Curţii Constituţionale tocmai pentru a aduce Curtea Constituţională în cadru constituţional, pentru a schimba modalitatea de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale astfel încât să nu se mai transforme, aşa cum, din păcate, a funcţionat în multe perioade, ca a treia cameră a Parlamentului.

Efectiv a funcţionat ca a treia cameră a Parlamentului, dacă unii erau de la PSD votau orice, chiar dacă nu avea nicio legătură cu Constituţia. Evident, sunt şi alte lucruri care pot fi îmbunătăţite în Constituţie, dar trebuie făcute după o dezbatere amplă în societate, trebuie această reformă constituţională, această îmbunătăţire a Constituţiei să îndrepte acele reglementări care au generat interpretări foarte nocive, care au generat dificultăţi în punerea în practică a reglementărilor constituţionale şi care au permis de multe ori abuzuri sau chiar încălcări ale Constituţiei de către Curtea Constituţională”, a afirmat Ludovic Orban miercuri seară, la Realitatea Plus.

Premierul Orban spune că nu numărul parlamentarilor este problema, ci calitatea acestora

Întrebat, miercuri seară, dacă PNL intenţionează să reducă la 300 numărul parlamentarilor, aşa cum au decis românii în cadrul unui referendum, premierul Ludovic Orban a afirmat că „problema esenţială este calitatea parlamentarilor”.

Citeşte şi: Dacian Cioloş, despre eventualitatea unui lockdown: „Nu ar trebui să se impună carantinarea naţională. Poate fi evitată, dacă se iau măsuri la nivel local”


loading...