Dacian Cioloş, despre eventualitatea unui lockdown: „Nu ar trebui să se impună carantinarea naţională. Poate fi evitată, dacă se iau măsuri la nivel local”

Fostul premier tehnocrat Dacian Cioloş, Alianţa USR-PLUS, a participat miercuri la o dezbatere electorală cu reprezentanţii celorlalte partide participante la alegerile parlamentare din 6 decembrie, ocazie cu care a fost abordată şi tema unei posibile carantine naţionale.

RomaniaTV.net
02 dec. 2020, 21:38
Dacian Cioloş, despre eventualitatea unui lockdown: „Nu ar trebui să se impună carantinarea naţională. Poate fi evitată, dacă se iau măsuri la nivel local”

Dacian Cioloş a declarat că nu consideră oportună măsura carantinării naţionale, pentru că aceasta poate fi evitată prin măsuri luate la nivel local, iar la nivel naţional ar trebui aplicată măsura testării masive, combinând testarea PCR cu cea cu teste rapide.

Participanţii la dezbaterea organizată de Digi24 au fost:  Alexandru Rafila (PSD), Robert Sighiartău (PNL), Dacian Cioloș (USR-PLUS), Victor Ponta (Pro România), Tanczos Barna (UDMR) și  Eugen Tomac (PMP).

Întrebare: Veţi susţine carantina naţională?

Eugen Tomac (PMP): Dacă se va menține această stare de astăzi, trebuie luată în calcul această măsură.

Robert Sighiartău (PMP): Nu se mai impune o carantinare națională. Carantinarea zonală s-a dovedit a fi de succes. Trebuie acționat acolo unde este problema.

Victor Ponta (Pro România): Nu. Suntem pentru testare în masă. Carantinarea fără testare este o prostie. Aș angaja mai mulți oameni la DSP și pe cei 700 de medici care nu au luat rezidențiatul.

Dacian Cioloş susţine că măsura carantinării nu este oportună

Alexandru Rafila (PSD): În funcție de situația epidemiologică de la mijlocul lunii decembrie putem aprecia aceasta. Scăderea pe care am înregistrat-o nu este reală. Nu cred că este legată de apropierea alegerilor reducerea testării, dar vom vedea consecințele. Măsurile dure nemedicale în perioada următoare ar fi o consecință a proastei gestionări.

Tanczos Barna (UDMR): Există un periocol real, dar decizia la nivel județean sau regional este mai bună. E nevoie de un program de testare și de anchete epidemiologice eficiente.

Dacian Cioloș (USR-PLUS): Nu ar trebui să se impună carantinarea națională. Carantina națională nu trebuie luată decât într-o situație extremă, care poate fi evitată dacă se iau măsuri la nivel local. Strategia de testare trebuie adaptată la situația din teren. Ar trebui combinate testele rapide cu cele PCR. Viitorul guvern va trebui să recâștige încrederea oamenilor.

Citeşte şi: Ludovic Orban: „De 8 zile suntem într-un trend descendent. Garantez 100% că nu va fi un lockdown după alegeri”