Premierul Poloniei: Este nevoie de noi sancţiuni la adresa Rusiei

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 12 februarie, nu sunt în prezent îndeplinite de Rusia și în consecință Europa ar trebui nu doar să susțină sancțiunile în vigoare, ci să introducă altele noi, a declarat premierul polonez Ewa Kopacz, într-un interviu la Polskie Radio, informează joi agenția de presă Unian.

25 iun. 2015, 12:57
Premierul Poloniei: Este nevoie de noi sancţiuni la adresa Rusiei

‘Acordurile care au fost semnate, așa-zisul Minsk-2, acordurile care ar trebui să fie îndeplinite și care nu sunt îndeplinite acum — ce consecințe poate avea acest lucru? Rezultatul este unul singur — Consiliul European, Europa, care are o poziție unitară în problema Ucrainei, spune: dacă Rusia nu-și îndeplinește obligațiile, trebuie să fie introduse noi sancțiuni și, fără îndoială, trebuie prelungite sancțiunile deja impuse‘, a declarat Kopacz, potrivit Agerpres.

‘Din păcate, Rusia nu înțelege astăzi un lucru: Ucraina, care este vecinul nostru direct, are dreptul la aspirații europene și la integritate teritorială și suveranitate‘, a subliniat premierul polonez.

Totodată, Ewa Kopacz a declarat că amenințările Moscovei în legătură cu intențiile SUA de a amplasa armament greu în Europa de Est nu reprezintă nicio noutate. Potrivit premierului polonez, o astfel de reacție din partea Rusiei a existat încă atunci când în Polonia a început să se vorbească despre amplasarea de elemente ale sistemului antirachetă, iar aceste discuții au apărut ‘nu în ultimele luni, ci mult mai devreme’.

În data de 22 iunie, UE a prelungit sancțiunile economice la adresa Rusiei până la 31 ianuarie 2016. Drept răspuns, președintele rus Vladimir Putin a anunțat miercuri, 24 iunie, prelungirea cu încă un an a embargoului rus la produsele agroalimentare din UE.