Premierul Ponta a prezentat în Germania soluțiile de ieșire din criză

Premierul Victor Ponta a semnalat luni, la Berlin, că tendinţele populiste şi euroscepticismul reprezintă o provocare importantă în Uniunea Europeană şi a pledat pentru constituirea unui program european social-democrat pragmatic şi realist la nivelul UE. 

10 iun. 2013, 16:58
Premierul Ponta a prezentat în Germania soluțiile de ieșire din criză

„O provocare importantă este dată de populism şi euroscepticism. Sunt foarte îngrijorat să văd vechi democraţii ca Franţa, Marea Britanie, Italia având în Parlament forţe populiste şi extremiste însemnate. Cred că anul viitor am putea avea în Parlamentul European cel mai mare grup politic antieuropean, ceea ce e un pic ilogic”, a punctat Victor Ponta, la o conferinţă organizată de Fundaţia Friedrich Ebert, cu tema „Contribuţia României la o Europă Socială şi Democrată”, potrivit Agerpres. 


Pe de altă parte, el a arătat că se întâmplă ca social-democraţii să ajungă la putere şi să aplice măsuri de dreapta. 

„Aş menţiona că există un pericol real că, dacă social-democraţii şi liderii socialişti câştigă (alegerile – n.r.) cu proiecte de stânga, să implementeze apoi, îndată ce ajung în Guvern, măsuri de dreapta, iată de ce am propus la alegerile pe care le-am câştigat tendinţe care nu erau foarte de stânga. Am propus să fim realişti şi am spus că trebuie să păstrăm echilibrul social”, a menţionat premierul român. 

El a mai subliniat necesitatea unor abordări noi în UE, arătând că „Europa şi lumea s-au schimbat după criza economică”. 

„Nu putem reveni la aceleaşi abordări din 2008. Cred că toţi am învăţat lecţia ultimilor ani. Trebuie să facem economiile mai competitive, trebuie să folosim rezultatele economiilor noastre pentru a combate şomajul”, a adăugat Victor Ponta. 

El a reliefat că social-democraţii trebuie să le demonstreze cetăţenilor europeni că ei cred în justiţie socială şi să le asigure şanse egale, printr-o viziune pragmatică.