Premierul Ponta şi omologul său israelian au semnat o declaraţie comună a celor două guverne

Premierul Victor Ponta şi omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, au semnat marţi o declaraţie comună a celor două guverne prin care exprimă interesul extinderii cooperării în mai multe domenii.
Iulian Tudor
24 iun. 2014, 11:43
Premierul Ponta şi omologul său israelian au semnat o declaraţie comună a celor două guverne

Declaraţia comună exprimă interesul ambelor părţi pentru extinderea cooperării într-o gamă largă de domenii, pornind de la parteneriatul solid construit de-a lungul anilor între cele două guverne şi pe baza afinităţii de secole dintre poporul român şi cel israelian, susţinută şi promovată de o mare comunitate de cetăţeni israelieni originari din România şi de o comunitate evreiască puternică în România.

Totodată, cele două guverne îşi reafirmă angajamentul de a coopera pentru „rezolvarea paşnică a conflictelor, precum şi pentru asigurarea respectării drepturilor omului şi combaterea oricăror forme de antisemitism, discriminare rasială, xenofobie şi intoleranţă'”, potrivit Agerpres.

Potrivit documentului, ambele guverne şi-au exprimat speranţa coexistenţei paşnice a Israelului cu vecinii săi, context în care au reafirmat angajamentul de a coopera pentru stabilizarea regiunii şi pentru rezolvarea paşnică a conflictelor. Totodată, a fost reafirmată importanţa dezvoltării în viitor a relaţiilor dintre Israel şi Uniunea Europeană şi de a continua cooperarea în chestiuni strategice şi regionale.

Benjamin Netanyahu: Programul militar NUCLEAR iranian va fi OPRIT

Principalele domenii în care cele două guverne se angajează să dezvolte dialogul şi cooperarea sunt: afaceri externe, apărare, securitate naţională, securitate publică şi afaceri interne, securitate cibernetică, securitatea identităţii, comerţ bilateral, investiţii, finanţe şi cooperare economică, dezvoltare regională, energie, protecţia mediului, comunicaţii şi tehnologia informaţiei, agricultură, ştiinţă şi tehnologie, cercetare şi dezvoltare, muncă şi afaceri sociale, sănătate, educaţie şi schimburi pe linie de tineret, comemorarea Holocaustului, cultură şi sport.

În domeniul cercetării ştiinţifice, guvernele intenţionează să consolideze participarea comună la Programul cadru al Uniunii Europene ‘Horizon 2020’ şi la EUREKA. De asemenea, prevede documentul, se va acorda o atenţie specială dezvoltării cooperării în noi domenii ale tehnologiei, cu precădere în fizica laserilor, inginerie şi domenii conexe, în vederea extinderii cooperării pentru dezvoltarea viitoare a proiectului ELI-NP, un Memorandum de cooperare ştiinţifică fiind semnat în această sferă de activitate.

Guvernele declară că, în domeniile lor de responsabilitate, vor face toate demersurile necesare pentru a se asigura că generaţiile viitoare vor continua să comemoreze episodul tragic al comunităţii evreieşti din România din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. „Guvernele au convenit să consolideze cooperarea în domeniul educaţiei privind Holocaustul prin pregătirea profesorilor români la Institutul ‘Yad Vashem’ şi au semnat un memorandum de înţelegere între Ministerele Educaţiei şi Yad Vashem”, se mai arată în declaraţia comună semnată de cei doi premieri.

Şefii celor două guverne au reiterat marea importanţă pe care o atribuie legăturilor strânse şi interacţiunii continue între executive şi au decis să aibă o nouă reuniune comună (G2G) în anul 2015.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
S-a rupt lanțul de iubire între Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță! „Când cineva îți dă timpul lui, dăruiște și tu!”
Fanatik.ro
De câte ori e bine să folosești aceeași lamă de ras. Greșeala pe care multe persoane o fac
Capital.ro
Ungurii au blocat totul. S-a mers foarte departe!
Playtech.ro
DOLIU în sportul românesc. Fanii sunt în LACRIMI! A MURIT un TITAN!
DailyBusiness
ATENȚIE! Este ultima zi când puteți depune documentul. De mâine se primesc amenzi!
Adevarul
EXCLUSIV Caracatița gunoaielor reciclate fictiv. Afaceriști mână-n mână cu autoritățile statului la un depozit de deșeuri
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Se schimbă plăcuțele de înmatriculare, veste importantă pentru toți șoferii
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
wowbiz.ro
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Cancan.ro
BREAKING | Radu Mazăre, eliberat din închisoare! Decizia este definitivă
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
EXCLUSIV: Cât costă o masă de șase persoane într-un restaurant din Londra. Prețurile sunt la fel ca în București
Capital.ro
Rămâi pe loc fără permis de conducere. INTERZIS în toată România
StirileBZI
Produse din ciocolată și biscuiţi, vândute mai scump în România! Amendă de 337,5 milioane de euro
Prosport.ro
FOTO. Ups! Mădălina Ghenea s-a urcat pe masă și rochia a lăsat la vedere mult prea mult!
stirilekanald.ro
"L-aş omorî!" Mărturiile pline de durere ale părinților criminalului Mariei, fetița de 8 ani găsită moartă în pădure
substantial.ro
Cum să crești și să îngrijești orhideea fluture acasă: îngrășăminte naturale și sfaturi de la un florar profesionist
MediaFlux
DOLIU la HOLLYWOOD! A fost ÎMPUȘCAT MORTAL
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'