Premierul renunţă la sesizarea privind conflictul juridic cu preşedintele. CCR va lua act

Curtea Constituţională (CCR) urmează să ia act miercuri de cererea de renunțare a premierului Victor Ponta la sesizarea prin care a reclamat un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte cauzat de refuzul șefului statului de a-și exercita atribuțiile potrivit art. 85 alin. 2 și 3 din Constituție, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
19 mart. 2014, 07:33
Premierul renunţă la sesizarea privind conflictul juridic cu preşedintele. CCR va lua act

Premierul Victor Ponta a reclamat în 5 martie la CCR un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și președinte cauzat de refuzul șefului statului de a-și exercita atribuțiile potrivit art. 85 alin. 2 și 3 din Constituție conform Hotărârii Parlamentului din 4 martie privind modificarea structurii și a compoziției politice a Guvernului.

Ulterior, premierul a făcut cerere de renunțare, însă judecătorii CCR trebuie să ia act de aceasta în ședință.

Pe 11 martie, Victor Ponta a declarat că reclamația sa la CCR nu mai are obiect. „Nu mai are obiect. A fost făcută înainte ca președintele să ia decizia numirii miniștrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curții care cerea acest lucru”, a explicat atunci premierul.

Art. 85 din Legea fundamentală prevede: „(2) În caz de remaniere guvernamentală sau de vacanță a postului, președintele revocă și numește, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziția politică a Guvernului, președintele României va putea exercita atribuția prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.