Premierul slovac Robert Fico, operat a doua oară după tentativa de asasinat. Starea sa este „în continuare foarte gravă”

Premierul slovac Robert Fico, rănit grav prin împuşcare miercuri, a fost ”operat din nou” şi se află în continuare în stare gravă, anunţă vineri ministrul slovac al Apărării Robert Kalinak.
Filip Stan
17 mai 2024, 23:37
Premierul slovac Robert Fico, operat a doua oară după tentativa de asasinat. Starea sa este

„A fost supus unei operaţii care a durat aproape două ore”, a spus ministrul Kalinak în faţa presei la spitalul din Banska Bystrica. „Starea sa este încă foarte gravă. Va fi nevoie fără îndoială de câteva zile pentru a vedea cum evoluează”, a completat oficialul slovac.

De asemenea, directoarea spitalului, Miriam Lapunikova, a precizat că starea lui Fico este stabilă, dar în continuare gravă. „Ţesut necrotic rezultat în urma rănii provocate de împuşcătură a fost înlăturat (în intervenţia chirurgicală). Pacientul este acum conştient, stabilizat, dar se află în continuare la terapie intensivă. Starea sa este cu adevărat serioasă”, a explicat directoarea spitalului.

Aceasta este a doua intervenţie chirurgicală la care a fost supus Fico după tentativa de asasinat. În prima operaţie, care a durat miercuri cinci ore, medicii i-au oprit hemoragia provocată de un glonţ ce i-a străpuns stomacul.

Robert Fico a fost împuşcat miercuri în timp ce ieşea de la o şedinţă de guvern desfăşurată în oraşul Handlova. Un individ înarmat şi aflat într-o mulţime de oameni spre care s-a îndreptat premierul a tras cinci gloanţe către acesta, dintre care patru l-au nimerit.

Citeşte şi: Guvernul de extremă dreaptă olandez vrea să scape de regulile UE privind azilul: „Să se gândească, poate le-ar fi mai bine în altă parte”

Autorul tentativei de asasinat, un bărbat în vârstă de 71 de ani, un scriitor pe care presa locală l-a identificat drept Juraj Cintula şi care în trecut a avut legături cu grupări radicale, este arestat şi a recunoscut motivaţia politică a atacului său.

El a fost pus sub acuzare pentru „tentativă de crimă cu premeditare”, a anunţat ministrul de interne Sutaj Estok. Acesta din urmă a mai precizat că suspectul a acţionat singur, ca un „lup solitar”, participase anterior la mai multe proteste antiguvernamentale, în prezent nu este membru al niciunui grup radicalizat, de dreapta ori de stânga, şi dată fiind natura individuală a atacului şi radicalizarea de pe reţelele de socializare poliţia nu a putut să-l detecteze.

Tot potrivit ministrului Sutaj Estok, autorul atentatului era „foarte implicat în acţiunile politice” şi motivele pentru care a recurs la atacul armat par să fi fost dezacordul său faţă de hotărârile premierului Fico de a sista sprijinul militar pentru Ucraina, precum şi de a desfiinţa procuratura anticorupţie şi de a lichida televiziunea publică, pe aceste două instituţii din urmă şeful guvernului acuzându-le de partizanat politic împotriva lui.

Citeşte şi: Val de ameninţări la adresa unor lideri europeni după tentativa de asasinat îndreptată împotriva premierului Slovaciei

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!