Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunţat că EXCLUDE convocarea de alegeri naţionale după votul regional al separatiştilor

Premierul spaniol Mariano Rajoy a exclus vineri convocarea de alegeri naţionale după ce separatiştii catalani au câştigat un vot regional, împiedicând încercarea sa de a soluţiona cea mai gravă criză politică care a afectat ţara în ultimele decenii.

22 dec. 2017, 17:30
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a anunţat că EXCLUDE convocarea de alegeri naţionale după votul regional al separatiştilor

Rajoy mizase pe faptul că partidele unioniste vor prelua controlul asupra guvernului regional catalan pe care l-a demis în octombrie pentru că promova separarea Cataloniei de Spania.

„Susţinătorii independenţei au pierdut din sprijin. Mai puţin decât speram noi, dar au pierdut”, a insistat vineri Rajoy.

Citeşte şi ALEGERI CATALONIA. Carles Puigdemont i-a propus lui Mariano Rajoy să se întâlnească

Separatiştii vor avea majoritatea în legislativ şi sunt singurii care ar putea forma un guvern, chiar dacă partidul cel mai votat a fost Ciudadanos (37 de locuri), liberal şi care se opune independenţei. Acesta nu va dispune însă de aliaţi pentru a forma un guvern, date fiind scorurile înregistrate de socialişti (17 locuri) şi de Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy (doar 3 mandate). Principalele două partide pro-independenţă, Împreună pentru Catalonia şi ERC – republicanii de stânga -, au obţinut 34, respectiv 32 de mandate, iar pentru o majoritate în viitorul parlament vor avea nevoie de sprijinul CUP (separatiştii antisistem, 4 mandate), informează Agerpres.

După victoria taberei sale separatiste la alegerile care au avut loc joi în regiunea Catalonia, liderul catalan destituit de către Madrid, Carles Puigdemont, i-a propus vineri şefului guvernului central spaniol, Mariano Rajoy, să se întâlnească în afara Spaniei.