Premierul Tudose: Salariile nu vor scădea din ianuarie 2018. Taxa de solidaritate există şi acum, angajatorul plăteşte 0,25%

Premierul Tudose face lămuriri suplimentare în legătură cu banii românilor. În condiţiile în care contribuţiile sociale vor fi plătite de fiecare angajat, salariile nete nu vor scădea, susţine primul ministru care insistă că nu va exista o taxă nouă de solidaritate. 

RomaniaTV.net
20 oct. 2017, 12:10
Premierul Tudose: Salariile nu vor scădea din ianuarie 2018. Taxa de solidaritate există şi acum, angajatorul plăteşte 0,25%

Premierul Mihai Tudose și vicepremierul Marcel Ciolacu au declarat, vineri, într-o conferinta de presă susținută la Deva, că salariile „nu vor scădea sub nicio forma” în urma transferului contribuțiilor de la angajator la angajat, începand din ianuarie 2018.

Citeşte şi: Salariile şi pensiile românilor în 2018. Contribuţiile sociale trec la angajat, apare taxa de solidaritate, legea pensiilor se amână

„(Salariile) nu scad sub nicio formă. Este un mecanism în care salariile rămân cel puţin la fel, ele vor creşte. A fost discuţia dacă această măsură aplicată la sistemul de stat este clar că generează creşteri, fiindcă statul da va transfera salariul brut de azi pe suma pe care trimitea înainte cheltuielile cu angajatul şi că dacă privatul va aface acelaşi lucru. Am avut consultări cu tot ce înseamnă patronatele, şi cele mai mari şi cele mai mici, rezultatul discuţiilor a fost că toţi au spus la unison acelaşi lucu: e o oportunitate pe care ne-o oferă statul ca în această anvelopă de cheltuieli să plătim mai bine oamenii”, a explicat premierul Mihai Tudose. 

Mihai Tudose a subliniat că după ce transferul intră în vigoare, totalul contribuțiilor va fi de 35%, față de 39% în prezent.

Premierul Mihai Tudose a vorbit şi despre taxa de solidaritate, afirmând că această taxă există în acest moment, este de 0,25%, iar Ministerul de Finanțe face calculele pentru ca fondul de asigurare să rămână în sumă reală la fel, schimbându-se baza de raportare.

„Astăzi, când stăm de vorbă, această taxă există. Domnul ministru de Finanțe a intrat într-o zonă de similitudine cu ceea ce s-a vorbit acum trei luni, patru luni, cu acea taxă de solidaritate care era pusă pe cifra de afaceri. Astăzi, când stăm de vorbă, tot angajatorul plătește 0,25% această taxă, care este și o taxă de asigurare cerută de Uniunea Europeană și clamată și de sindicate. Că este 0,25%, că este… va fi un fond de asigurare, că este 1%, aici Ministerul de Finanțe face calculele, fiindcă, dat fiind faptul că se schimbă baza de raportare, va trebui să rămână cifra în sumă reală identică. Despre asta este vorba. Astăzi, angajatorul dumneavoastră plătește 0,25%”, a declarat premierul Mihai Tudose, vineri, într-o conferință de presă la Deva, întrebat despre taxa de solidaritate de 2%.