Premierul turc către preşedintele sirian: „Nu puneţi la încercare răbdarea Turciei!”

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a avertizat din nou Siria, după bombardamentul sirian asupra unui sat de frontieră turc, soldat cu moartea a cinci civili, în satul Ackcakale.

RomaniaTV.net
05 oct. 2012, 18:11
Premierul turc către preşedintele sirian: „Nu puneţi la încercare răbdarea Turciei!”

„Le mai spun încă o dată regimului Assad şi susţinătorilor săi: nu vă aventuraţi să puneţi la încercare răbdarea Turciei (…) Turcia va ieşi teafără din orice incident şi îşi va continua drumul”, a declarat Erdogan, la Istanbul, în faţa unei mulţimi de susţinători ai Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) pe care îl conduce. „Însă voi veţi ieşi răniţi, veţi plăti un preţ extrem de ridicat”, a adăugat şeful guvernului turc.

Joi, cu o zi înaintea acestestor declaraţii, Erdogan a dat totodată asigurări că ţara sa nu vrea un război cu Siria, asigurări pe care le-a repetat şi vineri, precizând că Turcia nu va ezita să răspundă oricărui act care îi ameninţă „securitatea naţională”.

„Nu suntem războinici, însă ştim ce este un război”, a adăugat el, precizând că Turcia a dus numeroase războaie în istoria sa şi că „este pregătită să se lupte pentru pace”, precizează agenţiile internaţionale de presă. „Zicala ‘dacă vrei pace pregăteşte-te de război’ înseamnă că, atunci când vine vremea, războiul devine cheia către pace”, a mai afirmat premierul turc.

Turcia a declarat ferm că va acţiona în conformitate cu dreptul internaţional şi în coordonare cu alte puteri străine. După bombardamentul sirian asupra satului Akcakale, Parlamentul de la Ankara a votat joi o rezoluţie care permite oficial guvernului să desfăşoare operaţiuni militare în Siria în numele „securităţii naţionale”.