Premierul turc îl compară pe al-Assad cu Ceauşescu

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut marţi preşedintelui sirian Bashar al-Assad să renunţe la putere pentru a evita "noi vărsări de sânge", comparându-l pe liderul de la Damasc cu unii dictatori ai istoriei contemporane, între care Nicolae Ceauşescu.

RomaniaTV.net
22 nov. 2011, 14:53
Premierul turc îl compară pe al-Assad cu Ceauşescu

„Pentru salvarea poporului tău, a ţării tale şi a regiunii, renunţă la putere!”, a îndemnat premierul turc în faţa grupului parlamentar al Partidului Justiţiei şi Dezvoltării, pe care îl conduce, notează Agerpres.

Recep Tayyip Erdogan, care era prieten cu preşedintele Siriei înaintea mişcării de protest declanşate la jumătatea lunii martie şi reprimată violent de autorităţile de la Damasc, a anunţat deja că a rupt relaţiile cu regimul sirian, însă este pentru prima dată când premierul turc îi cere deschis lui Bashar al-Assad să renunţe la putere, fiind al doilea lider regional, după regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, care se pronunţă în acest sens, notează AFP.

Şeful guvernului de la Ankara l-a criticat pe şeful statului sirian, care a anunţat că va lupta până la moarte împotriva unor eventuale forţe străine, comparând atitudinea lui Bashar al-Assad cu cea a unor cunoscuţi dictatori. „Să lupţi până la moarte împotriva propriului tău popor nu demonstrează eroism, ci laşitate. Dacă vrei să vezi pe cineva care a luptat până la moarte împotriva propriului său popor, uită-te la Germania nazistă a lui Hitler, la Mussolini sau la (Nicolae) Ceauşescu, în România„, a insistat premierul Erdogan.

Acesta l-a îndemnat pe Bashar al-Assad să tragă învăţăminte din ceea ce s-a întâmplat recent cu fostul dictator libian Muammar Gaddafi, ucis în Libia la 20 octombrie în împrejurări neclare.

Luni, Recep Tayyip Erdogan a apreciat că zilele puterii preşedintelui sirian sunt numărate, apreciind că nu este normal ca acesta să se menţină la putere „cu tancurile şi tunurile”. Marţi, premierul turc i-a cerut Damascului să asigure securitatea reprezentanţelor diplomatice şi a cetăţenilor turci în Siria.

Autocare pline cu pelerini turci revenind de la Mecca, în Arabia Saudită, au fost atacate cu focuri de armă, în cursul nopţii de duminică spre luni, în Siria, cel puţin două persoane fiind rănite. Pe de altă parte, militanţi pentru drepturile omului şi opozanţi sirieni au anunţat că patru copii cu vârste cuprinse între 10 şi 15 ani au fost împuşcaţi mortal de forţele de securitate, la un punct de control de lângă oraşul Houla, în provincia protestatară Homs.

De la declanşarea mişcării sociale, în Siria şi-au pierdut viaţa aproape 4.000 de persoane, conform ONU.


loading...