Premierul ucrainean: Kievul va recurge la forţă dacă provocările continuă

Autorităţile ucrainene vor recurge la forţă împotriva manifestanţilor dacă 'provocatorii' nu vor înceta să incite la violenţă, a avertizat marţi premierul Mikola Azarov, citat de AFP, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
21 ian. 2014, 21:32
Premierul ucrainean: Kievul va recurge la forţă dacă provocările continuă

Dacă provocatorii nu se opresc, autorităţile nu vor avea altă opţiune decât să utilizeze forţa în cadrul legii pentru a asigura securitatea cetăţenilor’, a declarat el la postul public rus de informaţii Vesti, referindu-se la controversata legislaţie intrată în vigoare marţi ce înăspreşte sancţiunile împotriva manifestanţilor proeuropeni care se opun puterii pe străzile Kievului.

Avertismentul prim-ministrului Azarov intervine după două nopţi de ciocniri între manifestanţi ai opoziţiei şi forţele de ordine pe străzile capitalei Ucrainei, cele mai violente din ultimele două luni de proteste declanşate de hotărârea preşedintelui Viktor Ianukovici de a respinge acordul de asociere cu UE în profitul unei apropieri de Rusia.

Premierul şi-a exprimat speranţa că nu va fi necesară recurgerea la forţă.

‘Sperăm că bunul-simţ va prevala’, a spus el, adăugând că ‘oamenii trebuie să înţeleagă că li se propune haos şi distrugeri’.

El a dezminţit zvonurile legate de instituirea stării de urgenţă şi a subliniat că situaţia de la Kiev ‘este departe de aşa ceva’.

Evocând aproape în acelaşi timp situaţia din ţară pe pagina sa de Facebook, Mikola Azarov i-a acuzat pe liderii opoziţiei că sunt responsabili pentru tensiunile de la Kiev.

‘Prima sarcină a preşedintelui şi a guvernului constă în împiedicarea escaladării confruntărilor violente’, a adăugat premierul Ucrainei, potrivit agenţiei France Presse.